Гострі кишкові інфекції у дітей

Гострі кишкові інфекції у дітей (ГКІ), своєчасне виявлення яких сприяє швидшому та полегшеному перебігу, посідають друге місце після гострих респіраторних інфекцій.

ГКІ - найбільш поширені серед дітей першого року життя, що обумовлено зниженою активністю та кількістю ферментів травної системи.

У малюків запалення швидко набуває генералізованого характеру, одразу охоплює усі відділи шлунково-кишкового тракту, що певною мірою зумовлює тяжкість перебігу кишкової інфекції.

Виділяють три основні причини виникнення кишкової інфекції:

  • кишкові інфекції бактеріальної природи;
  • кишкові інфекції вірусної природи;
  • кишкові інфекції протозойної природи.

Шляхи зараження ГКІ:

  • при вірусних інфекціях - повітряно-крапельний;
  • при бактеріальних - фекально-оральний.

Симптоми кишкових інфекцій:

  • нудота;
  • блювота;
  • загальна слабкість;
  • пронос;
  • підвищення температури тіла;
  • відмова від їжі;
  • неспокій (капризність);
  • запах ацетону.

Якщо Вашу дитину турбують вище перелічені симптоми, рекомендовано терміново звернутися до лікаря для встановлення діагнозу та вибору правильної тактики лікування.

Специфічної профілактики щодо бактеріальної інфекції немає, проте є певні гігієнічні заходи:

  • миття рук;
  • свіжа їжа;
  • ретельне миття овочів та фруктів;
  • термічна обробка м'ясних та рибних продуктів.

Дієвою профілактикою щодо вірусних інфекцій у дитячому віці вважають вакцинацію до шестимісячного віку (імунітет на 3 роки) та уникнення контакту з хворими.

Організм дітей дошкільного віку швидко зневоднюється через наявність блювоти та проносу, внаслідок чого підвищується рівень ацетону в сечі, тому до моменту звернення у лікарню потрібно вжити заходів щодо зневоднення. Рекомендовано давати дитині пити звичайну та лужну воду, електроліти, компоти.

При будь-яких кишкових інфекціях запалюються усі рівні шлунково-кишкового тракту, тому важливим аспектом також є дотримання дієти, а саме:

  • виключити з раціону молочні та кисломолочні продукти;
  • зменшити добовий об'єм їжі;
  • виключити продукти, які подразнюють кишківник (бобові, цитрусові, шоколад, концентровані бульйони, жирне м’ясо);
  • грудне годування не замінювати іншим;
  • рекомендовано дотримуватися дієти BRAT.

Допис підготовано за матеріалами дитячого лікаря-гастроентеролога Аліни Слюсарчук.

Попередній запис за тел.: (067)295-4-000 або (095)295-4-000

Фахові статті про здоров'я