Діабет 2-го типу: хто у зоні ризику і як проводити домашній контроль

Діабет не варто недооцінювати, адже це захворювання супроводжується низкою ускладнень та скороченням тривалості життя. Часто причиною виникнення діабету є генетична схильність та фактори, пов’язані зі способом життя, зокрема малорухливість та ожиріння.

До групи ризику відносять:

  • осіб, у яких обоє або один із батьків мають або мали цукровий діабет;
  • жінок, які народили дитину вагою 4,5 кг і більше або менше 2,5 кг;
  • матерів дітей з вадами розвитку;
  • жінок, у яких в анамнезі викидень або народження мертвої дитини;
  • жінок з гестаційним діабетом в анамнезі;
  • осіб з ожирінням (індекс маси тіла >30 кг/м2);
  • хворих на атеросклероз та гіпертонічну хворобу;
  • пацієнтів з хронічним панкреатитом;
  • хворих на інші ендокринні патології.

Ті, хто входить у групу ризику захворіти на діабет 2-го типу, повинні уважно контролювати стан свого здоров’я.

Якщо ризики захворювання є, то з якою періодичністю варто проводити контроль і який?

Для своєчасного виявлення цукрового діабету всім здоровим особам у віці від 45-ти років слід перевіряти рівень глюкози в крові (самостійно за допомогою глюкометра або у лабораторії) 1 раз на рік, а особам з групи підвищеного ризику – додатково 1 раз на 3 роки проводити пероральний тест на толерантність до глюкози, або, іншими словами, глюкозотолерантний тест (ГТТ).

Як проводиться ГТТ?

Вранці натще спочатку визначають рівень цукру в крові, після чого випивають склянку води із розчиненими у ньому 75-ма грамами глюкози. Через дві години за умови утримання на цей час від їжі та ліків повторно перевіряють рівень цукру в крові. Порушення толерантності до глюкози означає, що цукровий діабет у людини ще не розвинувся, але є велика ймовірність його виникнення. Фактично, порушення толерантності до вуглеводів можна було б назвати «переддіабетом».

Домашній контроль за рівнем цукру (як правильно його проводити)?

Вимірювання рівня цукру в крові

Для цього необхідно мати вдома глюкометр – апарат для самостійного вимірювання рівня цукру в крові. Рекомендовано визначати рівень глюкози вранці (натще) та через 2 год після їжі, що дасть повну картину щодо ступеня контролю захворювання. Отримані дані важливо записати у щоденник самоконтролю і обговорити з лікарем під час наступного візиту.

Проводити вимірювання необхідно кілька разів на тиждень.

Визначення цукру в сечі

Окрім контролю рівня цукру в крові, важливою складовою самоконтролю є визначення цукру в сечі. Цей метод є найбільш простим та найменш затратним. Цукор в сечі з’являється тоді, коли рівень глюкози в крові перевищує 10 ммоль/л. Визначати цукор в сечі потрібно вранці натще та через 2 год після їжі, використовуючи тест-смужки.

Один раз на 3 місяці також необхідно визначати рівень глікозильованого гемоглобіну, що дасть змогу оцінити ступінь компенсації захворювання за попередні 3 місяці.

На початку лікування захворювання необхідно визначати цукор у крові 3–4 рази на день, а лише після цього контролювати цукор у крові натще і після їжі один раз на тиждень.

Дякуємо за допомогу в написанні матеріалу лікарю - ендокринологу М.Лехан


Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Записатись на прийом



Фахові статті про здоров'я