Віртуальна колоноскопія

Що таке віртуальна колоноскопія

Віртуальна колоноскопія – різновид колоноскопії у 2 D/3D форматі, який отримують після  проведення обстеження МСКТ (мультиспіральної комп’ютерної томографії). Дане дослідження  відноситься до неінвазивних діагностичних методик.

Вартість послуг

  • Віртуальна колоноскопія 4790 грн

Переваги

Основна відмінність віртуальної колоноскопії від звичайної, полягає у тому, що вона абсолютно безболісна. Пацієнт, якому призначили цю процедуру, здебільшого не відчує навіть найменших незручностей чи дискомфорту. Важливим є те, що проведення віртуальної колоноскопії не завдасть жодної шкоди стінкам кишківника.

Діагностика

На базі Медичного центру Святої Параскеви працює потужне радіологічне відділення, оснащене інноваційним діагностичним обладнанням найвищого світового рівня,  одним із яких є 128-мизрізовий комп’ютерний томограф експертного рівня Toshiba Aquilon CX (Японія).

Покази до обстеження

  • Найважливішим показом для проведення віртуальної колоноскопії, є підозра щодо наявності поліпів чи онкопатології товстого кишківника, а також, коли пацієнт скаржиться на часті проноси, закрепи, анемію, неконтрольоване схуднення за короткий термін чи наявність крові при дефекації.
  • Рекомендовано проведення віртуальної колоноскопії пацієнтам віком 50 і більше років. Процедуру за відсутності скарг у пацієнта проводять один раз на 5 років.
  • В окремих випадках проведення віртуальної колоноскопії рекомендовано проводити від 40-ка років, якщо у когось з рідних пацієнта виявлено онкологію кишківника.

Особливості підготовки до обстеження

Перед обстеженням важливим етапом є очищення кишківника за допомогою осмотичних проносних препаратів. Детальну інформацію стосовно різновиду препаратів та інструкцію щодо їхнього використання можна отримати у лікаря-ендоскопіста.

Ще одним важливим етапом у проведенні віртуальної колоноскопії є дотримання дієти перед дослідженням.

Дієту слід розпочинати за 3–4 дні перед запланованим обстеженням.

До харчування можна включити на вибір: нежирний сир, відварені яйця, макарони, хліб з борошна грубого помелу, очищену відварену картоплю, відварений рис з пісною рибою, курячу грудку без шкіри.
Рекомендована без шлакова дієта, тому з раціону виключають будь-які продукти, які містять клітковину, наприклад, капуста, бобові, гречка та інші крупи.

З напоїв дозволено: воду, чай, каву, газовані та негазовані рідини, а також соки з протертих фруктів без м’якоті.

ВАЖЛИВО! Під час дієти слід уникати рідин червоного кольору, молока та алкогольних напоїв.

Обстеження

Тривалість процедури – близько 30-ти хвилин.

Обстеження розпочинається із заповнення інформаційної анкети пацієнта та роз’яснення ходу процедури.  Пацієнт знімає одяг та одягає одноразову проктологічну білизну. Рентген-лаборант готує систему для нагнітання повітря, під’єднує одноразовий проктологічний зонд та змащує «канюлю»  лубрикантом. Готовий до процедури пацієнт вкладається на лівий бік на стіл для обстеження, після чого «канюлю» зонду  вводять у задній прохід пацієнта.

Наступним кроком є нагнітання повітрям кишківника пацієнта. Впродовж нагнітання пацієнту рекомендується робити кругові масажоподібні рухи по животу для кращого розподілу повітря по кишківнику. Стан пацієнта перебуває під постійним контролем рентген-лаборанта. Коли нагнітання завершене, пацієнт повертається на живіт для проведення першого етапу сканування, яке триває декілька секунд.

Потім пацієнт повертається на лівий бік для видалення «канюлі» із заднього проходу та вкладається на спину для другого етапу сканування. По завершенню МСКТ пацієнт одягається та очікує на ком пакт-диск із 3D-моделюванням кишківника. Лікар-рентгенолог оцінює отримані зображення на новітній робочій станції та готує висновок з результатом обстеження.

Рекомендації після віртуальної колоноскопії

Споживати їжу можна не раніше ніж через 2 години після проведення процедури. Розпочинати  потрібно з рідкої їжі та споживати невеликими порціями ( 200–300 мл). До кінця дня бажано обмежити споживання сирих фруктів, овочів, солодощів та чорного хліба.

Протипокази:

  • вагітність;
  • пацієнти віком менше 14-ти років;
  • перфорації кишківника;
  • пацієнти у післяопераційному періоді, що перенесли хірургічне втручання на черевній порожнині тощо.

Наші лікарі