Звіт про візит в медичні заклади здоров`я Сан-Дієго (США)

Дата публікації:30.08.2017
image

За підтримки отриманого міжнародного гранту, Медичного центру Святої Параскеви, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Андрій Степанович Кость (керівник лабораторії Медичного центру Святої Параскеви) мав можливість взяти участь (зокрема й представити наукову доповідь) на щорічній науковій зустрічі американської асоціації з клінічної хімії та лабораторної медицини, яка проходила в місті Сан-Дієго (штат Каліфорнія, США) з 30 липня по 3 серпня 2017 року.

Розкажіть, будь ласка, про медичні заклади, які Вам пощастило відвідати. Що унікального та цікавого вдалося побачити?

– Під час візиту вдалося ознайомитися з роботою та можливостями медичних закладів здоров`я Сан-Дієго, зокрема центру передової лабораторної медицини (Center for Advanced Laboratory Medicine), центру для персоналізованої медицини (Center for Personalized Medicine), UCSD медичного центру (UC San Diego Medical Center), медичного центру Джейкобса (Jacobs Medical Center). Вразила продумана до дрібниць логістика процесів, безпека перебування персоналу та відвідувачів, контроль медичних процесів, обладнання (робототехніка), а також застосування IT-технологій в медичному процесі аж до встановлення певних діагнозів без прямої участі лікаря.

Розкажіть більше про центр передової лабораторної медицини, в якому Ви ознайомилися з роботехнікою, що замінює людський ресурс у лабораторному процесі.

– Center for Advanced Laboratory Medicine – об'єкт площею 90 000 квадратних метрів, в якому поєднані три компоненти: медична практика, дослідження та освіта. У цьому центрі є надсучасне обладнання, тут застосовують (чи наразі розробляють) технології, які сьогодні вважають інноваціями в діагностичній лабораторній медицині. Справила неабияке враження і повністю інтегрована, автоматизована робота з високою продуктивністю всього лабораторного процесу від забору матеріалу, виконання аналізів до видачі результату (в тому числі робот-машина, яка забирає кров у пацієнтів).

Що з лабораторної діагностики було для Вас найцікавішим?

– Науковій світовій спільноті часто доводиться виправдовуватися за кошти, які розподіляють на різні наукові дослідження (наприклад, як дослідження таких організмів, як риба, миші та навіть дріжджі сприяють здоров'ю моєї родини; чому так довго потрібно бачити досягнення в науці, які переведені в лікарні та медичну практику). Маємо не найкращий час в історії, щоб відповісти на ці питання. Менше ніж десять років тому, якщо у когось із близьких діагностували ракові захворювання, варіанти були обмежені. Хірургія, як правило, є першим варіантом, якщо це можливо. Ліки від раку для проведення хіміотерапії відбирали, зважаючи на статистику. Препарат А може бути обраний за препаратом В, оскільки 50% пацієнтів реагують на препарат А, тоді як 45% відповідає на препарат Б.

Уявіть собі вибір препаратів для хіміотерапії, що базується на знаннях про точні мутації раку, про те, як мутації в ДНК викликали рак, які препарати протидіють аномальній функції ракових клітин, що мають генетичні мутації. Як добре, коли є можливість визначити, чи матиме пацієнт несприятливу реакцію на новий препарат, адже ми знаємо точні моделі ДНК людини, які викликають несприятливі реакції, та маємо змогу з'ясувати, чи ці закономірності властиві вашій ДНК.

Ці технології вже в дії. Саме вони допомагають лікарям вирішувати важкі проблеми зі здоров'ям персонально для кожного пацієнта. Для цього і був створений спеціальний центр персоналізованої медицини.

Після побаченого важко, на жаль, собі уявити, на якому рівні розвитку перебуває сфера медицини та надання медичних послуг в Україні. Але стає зрозуміло, в якому напрямі необхідно працювати та які стандарти втілювати у майбутньому в Медичному центрі Святої Параскеви, зокрема в клініко-діагностичній лабораторії. Відвідування ж таких закладів, як у Сан-Дієго, дає найкращу мотивацію до самовдосконалення та прогресу.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!