XVII конгрес польського товариства гастроентерології: розповідає гастроентеролог З.Подольська
Нещодавно лікар-гастроентеролог Медичного центру Святої Параскеви Зоряна Подольська відвідала місто Познань (Польща) з навчальним візитом, який складався з двох етапів. Інформацією про те, як відбувалося навчання лікарів з усього світу та враженнями нашого лікаря ділимося в короткому репортажі.
Першого дня Зоряна Іванівна була учасником післядипломного курсу «Європейської асоціації гастроентерологів, ендоскопістів та нутріціологів» (EAGEN), присвяченого темі «Імунітет та мікробіота». На сесіях виступили з доповідями найвідоміші європейські професори в галузі гастроентерології: Peter Malfentheiner (Німеччина), Jaroslaw Regula (Польща), Lars Lundell (Швеція) та інші вчені з Ірландії, Франції, Австрії.
«Доповіді базувалися не лише на глибокому теоретичному матеріалі, а й були доповнені історіями про клінічні випадки з практики, спілкуванням із слухачами в залі, думками практикуючих лікарів та відповідями на численні запитання. Кожен з нас мав можливість вільно подискутувати з професором на тему доповіді», – зазначила пані Зоряна.
Упродовж двох наступних днів відбувався XVII конгрес польського товариства гастроентерології. У ці дні відомі лікарі та викладачі з найкращих університетських клінік Польщі та інших Європейських країн ділилися досягненнями та власним досвідом діагностики та лікування складної патології шлунково-кишкового тракту.
«Найцікавішими та новими для мене були теми молекулярної діагностики раку кишківника та підшлункової залози, новини та зміни в стратегії лікування дивертикулярної хвороби кишківника. Неочікуваним було те, що європейські вчені знову повертаються до теми дисбіозу з позиції імунології», – ділиться своїми враженнями лікар.
Досвід таких зустрічей неоціненний, оскільки отримані теоретичні знання підкріплені практичним клінічним досвідом найкращих клінік.
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.