Висипи: запрілість, пітниця, екзема

Дата публікації:04.04.2013
image

При появі будь-якого висипу необхідно порадитися з лікарем, оскільки самі ви ризикуєте помилитися в діагнозі й, унаслідок неправильного догляду за ураженою шкірою, можете ускладнити перебіг хвороби – і лікареві доведеться використовувати сильніші медикаменти для того, щоб вилікувати вашу дитину. Ми хочемо дати вам поради, як правильно доглядати за шкірою, щоб запобігти розвитку згаданих захворювань.

Запрілість. У перші місяці життя в немовлят дуже ніжна шкіра. Найбільше вона «страждає» під пелюшками. Запрілості у дитини – це запалення шкірних складок, яке виникає при тривалому впливі секрету потових залоз, що містяться у шкірі, від подразнення нiжної i чутливої шкiри малюка брудними чи мокрими пелюшками, сечею, калом, а також від тертя складок шкіри. У нормі запрілостей у дитини не повинно бути. Якщо запрілості є, то це може вказувати на те, що дитина проводить недостатньо часу без одягу, або на недостатню гігієну шкіри малюка. В окремих випадках запрілості у дитини є проявом атопічного дерматиту. Навіть невідповідні підгузники можуть стати причиною розвитку запрілості. Запрiлiсть проявляється яскравим почервонінням на великій ділянці. Шкіра стає чутливою, злегка набряклою, щільнуватою та вологою. При появі почервонінь маля стає неспокійним, не спить, іноді навіть відмовляється від їжі. Якщо в уражених ділянках з’являються пустули (прищики з білими вершками), обов’язково зверніться до лікаря, оскільки неправильний догляд може спричинити поширення інфекції – і розвинеться піодермія шкіри. Найчастіше запрілості утворюються в таких ділянках: міжпальцеві проміжки рук і ніг, складки в паху і між сідницями, у пахвах, в шкірних складках шиї і живота, якщо дитина повна.

Щоб усунути запрілості в дитини, необхідно вживати відповідні заходи. У воду до купелi треба додавати вiдвар iз ромашки, шавлії, подорожника. Необхiдно ретельнiше пiдмивати дитину, але без мила; в жодному разi не залишайте слiдiв мила на шкiрi малюка. Застосовуйте дитячі креми згідно з рекомендаціями до застосування і не тільки, щоб вилiкувати 'пелюшкові' висипання, але й щоб запобiгти їх появі. При пошкодженнях шкiри дитини наносьте крем для того, щоб уникнути iнфiкування. Не 'кутайте' малюка, залишайте ураженi дiлянки вiдкритими по кiлька разiв на день. Пелюшки, бiлизну кип'ятiть i дезинфiкуйте. Не користуйтеся пелюшками та 'багаторазовими' пiдгузниками із синтетичної тканини. Не залишайте надовго малюка в пiдгузнику, бажано змiнювати його що 2–3 години. Не використовуйте для догляду за шкірою дитини тальк, оскільки під час контакту із сечею вiн утворює прошарок, який заважає шкiрi дитини дихати. Це пришвидшує появу запрiлостей. По кілька годин на день бажано тримати уражені місця на повітрі.

Використання спирту або якихось інших ліків без рекомендації лікаря може викликати опіки, виразкування i навіть отруєння дитини! Якщо запрiлостi не зникають, а, навпаки, поширюються, зверніться до лiкаря-педiатра або дерматолога.

Пітниця. Гарячої пори року в малюків часто спостерігаються висипання на плечах, шиї та інших ділянках. Це рожеві прищики на почервонілій шкірі. На деяких прищиках утворюються піхурці, і коли вони підсихають, шкіра стає трохи схожою на кору дерева. Пітничка – досить часте явище у грудних дітей, особливо в тих місцях на тілі у малюка, які в силу анатомічних особливостей або через недостатність догляду погано перевітрюються. Дитина перших днів і тижнів життя має дуже обмежені фізичні можливості, і деякі місця у неї на тілі недостатньо перевітрюються, і таким чином, створюються умови для скупчень секрету потових залоз. Піт, який не встигає випаруватися, починає з часом подразнювати шкіру, що проявляється у вигляді дрібної висипки. Поширення висипу переважно починається з шиї. У важких випадках він захоплює груди, спину, а також ділянки за вухами і навколо обличчя. Пітниця дитину не турбує. Для догляду візьміть тампон зі стерильної марлі, намочіть його в розчині питної соди (1 чайну ложку соди на склянку води), протріть прищики і подразнену шкіру навколо них. Процедуру треба повторювати кілька разів упродовж дня. Можна також присипати уражені місця крохмалем,щоб підсушити шкіру, і прищики присохнуть та злущаться. Обов’язково купати дитину щодня та додавати до купелі трави, які мають підсушувальну дію (ромашка, кора дуба та ін.). А ще простіше взагалі не допускати захворювання. Для цього треба лише не перегрівати дитину. Тому гарячої пори не бійтеся знімати з неї зайвий одяг. Слід регулярно влаштовувати дитині так звані повітряні ванни, важливо не забувати оглядати шию дитини, потилицю, шкірні складки і т.д., і при виявленні в зазначених місцях скупчень поту протирати ці місця вологим ватним або марлевим тампоном. У спеку піт, що виступає на тілі, треба промокати сухою серветкою, щоразу роблячи дитині масаж, розправляти складки шкіри, створюючи кращі умови для її перевітрювання. Трапляється, що з тих чи інших причин мама недуже якісно доглядає за малюком, і тоді пітничка ускладнюється інфекцією – патогенний мікроорганізм потрапляє в пошкоджену шкіру, в результаті чого на тілі у дитини з’являються гнійники. При виявленні таких гнійників – вельми серйозного ускладнення – батьки повинні звернутися до лікаря.

Екзема. Атопічний дерматит – це хронічне алергічне захворювання шкіри, яке має різні ступені важкості. Може починатися ще з народження. Дитяча екзема – це важча стадія атопічного дерматиту, яка потребує лікування під наглядом дитячого дерматолога. Екзема розвивається внаслідок неправильного лікування та догляду шкіри на початкових етапах атопічного дерматиту. Проявляється висипаннями на шкірі обох щік, тулуба та кінцівок у вигляді вогнищ червоних прищиків на почервонілій, сухій, подразненій шкірі. Висипання можуть на одній стороні тіла проявлятися більше, ніж на іншій. Обов’язковою умовою для таких дітей є дієта, а у немовлят грудне вигодовування до 1 року з подальшим відлученням від грудей. Поки мама годує дитину грудьми, вона повинна дотримуватися дієти, оскільки все що з’їла мама потрапляє в грудне молоко. З дієти виключаємо все що містить консерванти, барвники та інші хімічні добавки (магазинні солодощі, газовані солодкі напої, магазинні соки, морозиво, йогурти тощо), з природніх алергенів – горіхи, мед, курагу, родзинки, гарбуз, виноград, кавун, диню, червоні ягоди. До 5-річного віку у дитини відбувається формування травної системи, тому не давайте продукти харчування, до яких ця система не готова.

Схильність до атопічного дерматиту передається генетично. Доглядаючи за ураженою шкірою, треба кілька разів на день використовувати зволожувальні засоби: креми, лосьйони, гелі, мило. Пам’ятайте, що після водних процедур вашої дитини також обов’язково треба наносити зволожувальні засоби, оскільки вода та миючі засоби пересушують шкіру. Якщо ви з перших проявів атопічного дермату будете правильно доглядати за шкірою малюка, достатньо зволожувати її та дотримуватись дієти тривалий час, дитячої екземи у вашої дитини не буде, і атопічний дерматит може зникнути з вашого життя. Екзема, атопічний дерматит – це не вирок, якщо ви вчасно звернетесь до лікаря та будете дотримуватись його рекомендацій, ці хвороби покинуть вас назавжди. Якщо ви злегковажите – готуйтеся, що вашу дитину лікуватимуть уколами, краплями, таблетками та гормональними мазями. Вибирати вам.

Автор: лікар – дерматолог В.В.Процак

Статтю опубліковано в журналі «Наш малюк» №1,2013

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!