Випадок з практики лікаря: кісти яйників

Дата публікації:25.03.2021
image
Петро Шев'як
Петро Шев'як
Лікар-хірург

Лікар-хірург Петро Шев'як ділиться цікавим та рідкісним випадком в медичній практиці, який відбувся у Медичному центрі Святої Параскеви - гігантська кіста правого яйника.

Найпоширенішим захворюванням яйника є кіста. Згідно зі статистикою лікарі діагностують цю патологію у 40% жінок. Оскільки захворювання протікає практично безсимптомно, то найчастіше його виявляють за допомогою УЗД при плановому відвідуванні гінеколога.

Найчастіше кісти бувають:

  • фолікулярні;
  • жовтого тіла;
  • дермоїдні (тератома);
  • ендометріоїдні;
  • цистаденоми та інші.

У деяких випадках вони досягають 30-ти сантиметрів у діаметрі. Полікістозні яєчники діагностуються, коли вони, як правило, в два рази більше норми та на їх поверхні є множинні маленькі кісти. Це буває і у здорових жінок, і у жінок з гормональними порушеннями. 

Кісти яєчника нерідко ускладнюються. Особливо небезпечні в цьому плані великі або рухомі кісти. Дуже рідко вони стають злоякісними, але ризик переродження має місце бути. 

До ускладнень належать:

  • перекрут ніжки кісти яєчника;
  • нагноєння кісти яєчника;
  • розрив кісти яєчника з внутрішньою кровотечею.

Клінічний випадок

 56-річна пацієнтка звернулась в Медичний центр Святої Параскеви зі скаргою на біль в збільшеному животі та задишку. Про наявність кісти яйника знала вже протягом 12-ти років, проте страх перед операцією зупиняв раніше звернутися до лікаря. Через посилення скарг, неможливість спати в горизонтальному положенні, а також через наполегливість сина, жінка звернулася за фаховою допомогою.

Під час передопераційного обстеження встановлено, що наявна серозна цистаденома правого яйника значних розмірів, верхній край сягав рівня мечеподібного відростка. Було запропоновано термінову лапароскопічну операцію - аднексектомія (видалення кісти з правими додатками матки). Також пацієнтку попереджено про високий ризик переходу з лапароскопічного на відкритий спосіб виконання операції.

Після виконання міні-розрізу (до 3-ох см черевної стінки), виконано повільне видалення 6-ти літрів рідинного вмісту кісти, в подальшому операцію виконано лапароскопічним способом. Кісту та додатки видалено з живота через цей же міні-розріз. В післяопераційному періоді обійшлося без різних можливих ускладнень, тому через дві доби після відновлення роботи кишківника, пацієнтку виписано на амбулаторне лікування.

Звичайно, хірургічна бригада Медичного центру Святої Параскеви пишається результатом лікування, пацієнтка задоволена і здорова.
Проте часто стаються різні ускладнення, як на доопераційному так і в післяопераційному періоді, тому, шановні пацієнти, при відсутності ефекту від консервативного лікування, швидкому рості кісти, приступах болю — не зволікайте з хірургічним лікуванням.

Всім міцного здоров’я! До наступних цікавих хірургічних випадків! 

Допис підготовлено за матеріалами лікаря-хірурга Петра Шев'яка.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!