Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА): фактори ризику, симптоми

Дата публікації:15.03.2021
image

Що таке тромбоемболія легеневої артерії?

Клінічні форми перебігу коронавірусної інфекції можуть коливатись від легких безсимптомних та форм середньої важкості до важких із ускладненнями та дихальними розладами. Одне із ускладнень, яке може викликати дихальні розлади, – тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА). Детальніше про причини виникнення цього ускладнення читайте у цій статті.

Тромбоемболія легеневої артерії – оклюзія (порушення прохідності) або стеноз (звуження) легеневої артерії чи її гілок тромбом з глибоких вен нижніх кінцівок або малого таза, рідше з вен верхньої частини тіла. 

ТЕЛА є одним із найчастіших ускладнень багатьох захворювань, що загрожує життю людини. Найчастіше ТЕЛА виникає при інсульті, інфаркті міокарда, а також у

похилому віці. Після проведення численних досліджень серед госпіталізованих пацієнтів різного віку із коронавірусною інфекцією виявилося, що у частини хворих також спостерігали порушення згортання крові, які призводили до утворення тромбів, що викликали дихальні розлади.

Цікаво, що ТЕЛА може розвиватись не лише у пацієнтів із важким перебігом COVID-19, але й у тих, хто переніс захворювання безсимптомно. Це пов’язано із реакцією імунної системи, яка при боротьбі з вірусом утворює речовини, що сприяють згортанню крові, зокрема фібриноген, концентрація якого може збільшуватись у 2–3 рази, що й спричиняє утворення кров’яних згустків.

Фактори ризику розвитку тромбоемболії

До факторів ризику розвитку ТЕЛА можна віднести:

  • вік >40 років (з віком ризик зростає);
  • куріння;
  • ожиріння (ІМТ >30 кг/м2);
  • онкологічні захворювання;
  • варикоз вен нижніх кінцівок;
  • наявність тромбозів та емболій в анамнезі;
  • застосування комбінованих оральних контрацептивів;
  • порушення ритму серця (миготлива аритмія);
  • серцева або легенева недостатність;
  • оперативні втручання, травми чи тривала нерухомість кінцівок.

ТЕЛА краще попередити, аніж лікувати. Тому дуже важливою є вчасна діагностика та раннє звернення по допомогу.

Поширені симптоми ТЕЛА, діагностика

Скарги при виникненні тромбоемболії легеневої артерії є неспецифічними та можуть спостерігатись при інших недугах, зокрема серцево-судинної системи. Тож, щоб їх розрізнити, необхідно, по-перше, орієнтуватися у клінічних симптомах, які допоможуть запідозрити захворювання, а, по-друге, своєчасно звернутися за консультацією до лікаря, здати відповідні аналізи та пройти необхідні обстеження.
Отож, серед основних скарг при тромбоемболії можна виділити: 

  • появу задишки; 
  • підвищення серцебиття;
  • мало виражений кашель; 
  • кровохаркання;
  • зниження артеріального тиску. 

Основними відмінностями перелічених скарг від інших серцевих захворювань є РАПТОВИЙ ПОЧАТОК. Навіть почуваючись, на перший погляд, «цілком здоровим», пацієнт починає відчувати задишку, яка поступово наростає, що може бути єдиним симптомом ТЕЛА. 

Діагностика тромбоемболії легеневої артерії

Часто лікарі ставлять під сумнів діагноз ТЕЛА, якщо пацієнт не відчуває болю у грудній клітці, не має пришвидшеного серцебиття, кровохаркання та візуальної причини для розвитку цієї недуги. Але саме у таких сумнівних випадках, щоб не помилитися з діагнозом, необхідно взяти до уваги результати низки таких обстежень.

  1. Визначення рівня D-димеру – специфічного білка, який виділяється у кров’яне русло при руйнуванні тромбів (аналіз крові).
  2. КТ-ангіографія легеневих артерій (для візуальної оцінки ймовірної оклюзії артерій тромботичними масами).
  3. Рентгенографія органів грудної клітки (дає змогу виявити збільшення тіні серця, рідину у плевральній порожнині, розширення легеневої артерії тощо).
  4. ЕКГ (поява специфічних змін, характерних для ТЕЛА).
  5. УЗД серця (дає змогу оцінити розміри правих відділів серця, збільшення яких може свідчити про підвищений тиск у легеневій артерії).
  6. УЗД периферійних вен нижніх кінцівок (для візуального визначення наявності тромбозу).

Одним із найбільш достовірних методів діагностики тромбоемболії є комп’ютерна томографія (КТ-ангіографія). 

При безконтрастному обстеженні органів грудної клітки на КТ неможливо визначити наявність тромбів у гілках легеневої артерії, тому це обстеження обов’язково необхідно проводити із внутрішньовенним введенням контрастної речовини. Це дасть змогу детально оцінити легеневі артерії до найдрібніших гілок та виявити дефекти наповнення судин, що, власне, і свідчитиме про наявність тромбоемболії. Окрім того, комп’ютерна томографія дасть змогу оцінити легеневу тканину на наявність коронавірусних ускладнень (пневмонії чи фіброзу).

У разі підтвердження тромбоемболії легеневої артерії чи підозри на це захворювання пацієнта треба негайно госпіталізувати для подальшого дообстеження та лікування, адже цей стан загрожує життю.

Нижче на рисунку наведені деякі реальні випадки у пацієнтів з тромбоемболією легеневої артерії.

Рекомендуємо при перших тривожних симптомах звертатись до сімейного лікаря. Особливо уважними до свого стану повинні бути пацієнти із груп ризику. Навіть, якщо після перенесеного COVID-19 минув тривалий час, не слід забувати про віддалені наслідки захворювання. Щоб попередити розвиток ускладнень COVID-19, варто проконсультуватись зі своїм сімейним лікарем щодо профілактики розвитку тромбоутворень.

У Медичному центрі Святої Параскеви висококваліфіковані лікарі проведуть первинний огляд, за потреби скерують на вищезгадані обстеження та підберуть необхідну медикаментозну терапію. Окрім того, на консультації у фахівця ви отримаєте інформацію щодо профілактики серцевих захворювань, зокрема ТЕЛА.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!