Тривожність у вагітних жінок

Дата публікації:31.08.2021
image

Зміни в організмі жінки під час вагітності

Вагітність — особливий період, який супроводжується суттєвими змінами в організмі жінки. Насамперед вони можуть стосуватися психоемоційного стану (проявляється ще на ранніх термінах дратівливістю, різкими змінами настрою, загальмованістю, інтереси спрямовані на виношування дитинки).

Тривожність і тривога під час вагітності 

Підвищена тривога за стан майбутньої дитини проявляється переживаннями щодо майбутніх пологів, відносин чоловіка та оточуючих, спроможності бути хорошою мамою.

Якщо протягом вагітності жінка піддавалася впливу стресу, то це може вплинути на ставлення до себе та дитини після пологів. 

Під дією тривоги розвивається стрес різної інтенсивності. Саме Зігмундом Фрейдом було виокремлено конкретний та невизначений страх — тривогу. Часто тривожність сприймають за страх. Це дійсно близькі стани, проте різні. Якщо для виникнення тривоги часто немає об’єктивних причин, то страх є реакцією людини на конкретну небезпечну ситуацію.

Підвищений рівень тривоги є причиною ризику гестаційних ускладнень (підвищення тиску, порушення сну, прееклампсії, надмірному приросту маси тіла). Певні психологічні розлади значно погіршують перебіг вагітності та можуть призвести до ускладненого перебігу вагітності.

Доведено факт, що материнська тривога і народження дітей з низькою масою тіла пов’язані. Такі зміни можуть бути обумовлені впливом гормонів стресу. Також високий рівень тривоги впливає на соматичне здоров’я вагітної жінки, що може стати причиною психосоматичного захворювання (за тривогою часто прихована депресія).

Серед причин, що викликають межові психологічні розлади у вагітних є:
• сімейно-побутові та службово-професійні конфлікти; 
• несприятливі житлові умови; 
• ендокринні порушення.

Чому жінці під час пологів не варто боятися за себе?

Це природний процес, під час якого у жіночому організмі вібувається зміна гормонального балансу. Біомеханізм пологів запускається з першої справжньої перейми. Період відкриття шийки матки є найтривалішим та в середньому триває 10-12 годин. Для жінок, які народжують вдруге, цей період триває 6-7 годин. На цьому етапі жінка більше відчуває дискомфорт у попереку та нижній частині живота. Її більше турбує тривога і страх, аніж тілесний біль. Наприкінці другої фази найчастіше виникає втома, тому важливо навчитися розслаблятися та вміти берегти сили. Виникають болі у крижовій ділянці (знімати напруження допомагає масаж, а також правильне дихання).

Жінка під час вагітності несе відповідальність не лише за своє життя, але й за життя і благополуччя своєї дитини, то ж на будь-які непередбачені ситуації вона повинна реагувати миттєво, уникати стресових ситуацій. Оскільки гормональний сплеск загострює інстинкт самозбереження майбутньої мами,  вона стає більш відповідальною і вимогливою до себе. Те, що раніше вважалося не вартими уваги дрібницями, тепер для неї стає важливим. Цю особливість «вагітного» світосприйняття слід враховувати людям, з якими спілкується майбутня мама.

Мудра природа, оберігаючи жінок при надії, навмисно знизила їхній вольовий контроль за своїми почуттями — всі емоції вагітної жінки миттєво виплескуються назовні, а мамі з малюком легко і добре.

Для сприятливого емоційного фону вагітним рекомендовано споглядати на гарні речі, природу, картини, маленьких дітей, медитувати, проводити більше часу на свіжому повітрі, дозовані фізичні навантаження (якщо немає протипоказів), сон не менше 8 годин, обмежити кількість використання гаджетів, зменшити читання негативних новин. 

Бажаємо гарного настрою всім вагітним!

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!