Синдром ацетонемічного блювання: як його розуміти

Запах ацетону від шкіри чи під час блювання лякає не на жарт батьків, проте вони не завжди знають, як допомогти своїй дитині. Сьогодні про перші дії батьків та діагностику ацетонемічного синдрому ми поговоримо з лікарем-педіатром Мартою Петришин.

Що викликає ацетономічний синдром і яка природа цього захворювання?

– Часто вірусні інфекції, незвична їжа, переїдання та психоемоційне навантаження, що призводить до стресу, стають причиною розвитку ацетонемічного синдрому (АС). На позначення цього синдрому в медичній літературі є кілька назв-синонімів: недіабетичний кетоацидоз, ацетонемічне блювання, циклічний ацетонемічний синдром, синдром циклічного ацетонемічного блювання, синдром циклічного блювання.

Сьогодні ацетонемічне блювання розглядають як поліетіологічне захворювання (хвороби, що виникають у результаті впливу різних за своєю сутністю факторів), що проявляється сукупністю симптомів, зумовлених підвищенням у крові кетонових (ацетонових) тіл.

Розрізняють первинний і вторинний ацетонемічний синдром. Первинний АС трапляється у дітей із нейроартритичною аномалією конституції. Його виявляють у дітей віком від 1 року аж до перехідного віку та періоду статевого дозрівання. У більшості випадків після досягнення дитиною 12-річного віку захворювання повністю зникає.

При вторинному АС захворювання у дітей супроводжується гіперкетонемією (підвищення у крові кетонових (ацетонових) тіл).

Які основні прояви АС?

Основними проявами кетозу є нудота, декількаразове блювання, відмова від їжі та пиття, головний біль, біль у животі, поява специфічного запаху ацетону з ротика, гіпертермія. Під час об’єктивного огляду, як правило, виявляються ознаки зневоднення. Пальпаторно живіт чутливий на всій протяжності або болючість локалізується в епігастрії, а в загальному аналізі сечі – ацетонурія від 1 до 4 плюсів.

Звідки беруться кетонові тіла або ацетон в сечі?

– Кетонові тіла – ацетон, ацетооцтова та β-оксимасляна кислоти – продукти неповного окиснення та розовинна дотримуватися дієти як під час захворювання, так і в період ремісії. Дієта – це ключовий елемент у запобіганні повторення ацетонемічних станів.


М’ясні продукти і страви з них:

  • Дозволено

М’ясо дорослих тварин (яловичина, нежирна свинина), м’ясо кроля, індички; варені яйця (одне на день) або у вигляді омлету

  • Обмежити

Солонина м’ясна, консерви

  • Заборонено

Супи і борщі на м’ясному, кістковому бульйоні; телятина, м’ясо молодої птиці

Риба і морепродукти

  • Дозволено

Риба морська, зелені та бурі водорості

  • Обмежити

Риба солена, ікра рибна, консерви, краби, крабові палички

  • Заборонено

Супи на рибному бульйоні, риба річна за виключенням судака, щуки; раки

Овочі та страви з них

  • Дозволено

Супи на овочевому відварі; картопля, буряк, морква, огірки, кабачки, білоголова капуста, цибуля, редиска, кріп

  • Обмежити

Борщі з використанням томатів, томати помаранчеві, цвітна капуста у сирому вигляді, редька, страви з бобових і гороху

  • Заборонено

Супи на грибному відварі, зелений борщ, томати червоні і рожеві, баклажани, солодкий перець, шпинат, щавель, петрушка, ревінь; кетчуп, аджика, майонез

Круп’яні та борошняні вироби, солодощі

  • Дозволено

Каші (гречана, рисова, геркулесова, кукурудзяна); сухарі, нездобне печиво, мармелад, желе, карамель

  • Обмежити

Макаронні вироби, бісквіт, кекс

  • Заборонено

Здоба, листкове тісто, чіпси, кондитерські вироби з кремом, шоколад

Фрукти та ягоди

  • Дозволено

Яблука некислі, груші, солодкі ягоди, виноград, диня, кавун, персики, абрикоси, черешні

  • Обмежити

Банани, ківі, фініки, інжир, мандарини

  • Заборонено

Кислі фрукти (яблука, вишні, апельсини)

Молочні продукти та страви з них

  • Дозволено

Молоко, кефір, ряжанка, білий сир, бринза

  • Обмежити

Сметана, вершки, твердий нежирний сир

  • Заборонено

Йогурт, жирний сир

Напої та соки

  • Дозволено

Сухофрукти (родзинки, сливи, курага) у вигляді компоту; морси з чорної смородини, киселі; зелений чай, лимонний напій

  • Заборонено

Відвар шипшини, чорний чай, кава; холодні і газовані напої, концентровані соки


лікар-педіатр Марта Патришин

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000