Сімейний відпочинок на природі з дітьми: як підготуватися

Дата публікації:27.06.2017
image

У літню пору, а тим паче у гарну погоду зовсім не хочеться сидіти вдома. Найкраще вибратися на природу, зокрема до водойми, звідки віє прохолодою. Але думки про те, що з малюком зробити це не так просто інколи гальмують наші бажання.

Варто обмежити виїзд за місто у теплу пору, якщо дитина щойно перехворіла, має гостре інфекційне захворювання, ослаблений імунітет чи погано адаптується до нових умов (у випадку, якщо передбачаєте ночівлю не вдома).

До чого треба бути готовими мамі і татові

Якщо говорити про загрози, то найчастіші проблеми, які можуть виникнути зі здоров’ям дитини в таких умовах, – це:

а) харчові отруєння;

б) зневоднення;

в) сонячні опіки;

г) теплові удари;

д) укуси комах;

е) травми;

є) діарея.

Як вибрати перекус

Зазвичай харчові отруєння трапляються через неналежне зберігання продуктів у невідповідному температурному режимі, погане миття фруктів та овочів або недотриманням правил гігієни.

Обов’язковим є миття рук або ж обробка їх антисептичними засобами. Не варто брати зі собою на пікнік продукти, що містять тваринні білки (висока температура повітря пришвидшує розмноження у них небезпечних бактерій), масляні і білкові креми, солодкі газовані води, готові салати, особливо на майонезній основі, і пошкоджені чи підгнилі фрукти. Їжа має бути простою і легкозасвоюваною тобто свіжі овочі і фрукти, сухі дитячі швидкорозчинні каші, просте не здобне печиво, проста дистильована вода.

Пємо водичку з фруктами

Зневоднення – друга проблема, яка часто трапляється, якщо ви відпочиваєте з дітьми. Часто дитина вередує і буквально вимагає солодку воду. Проте через високий вміст цукру в такому напої він не лише не втамовує спрагу, а, навпаки, часто викликає ще більшу спрагу. Якщо малюк не любить простої води, то можете покращити її смак, кинувши скибку апельсина чи іншого фрукта. Воду потрібно споживати у достатній кількості і завжди нагадувати про це дитині, адже, забавившись, малюк може не звернути увагу на те, що хоче пити.

Щоб сонечко не припекло: обираємо засоби захисту

Від сонячних опіків беріть з собою легку натуральну сорочечку з довгим рукавом і панамку. Для дітей є спеціальні засоби, які не лише захищають шкіру зовні завдяки SPF (сонцезахисний фактор) – він має становити 40–50% складу засобу і більше – але й охолоджують її та захищають зсередини.

Час для засмаги – 7–10 год. вранці та після 16 год. вдень (бажано під пляжною парасолькою).

Ці ж поради допоможуть вберегтися і від теплового удару.

Комашки – наші друзі, але не завжди

Укуси комах (комарі, мошки, оси, бджоли, кліщі тощо) можуть викликати алергічні реакції різного ступеня важкості (інсектна алергія). Щоб запобігти цьому, використовують різні олійки, розчини, креми та гелі (реналенти), запах яких відганяє комарів.

Ці засоби можна наносити як на шкіру, так і на одяг (якщо дитині більше ніж 3 роки). А дітей до 1 року захищають антимоскітною сіткою, яку чіпляють на візок.

Для дітей віком 1–3 роки застосовують репеленти на натуральних маслах лаванди, евкаліпту, цитрусових (але не в аерозольних упаковках, тому що вони містять спирт). Старшим за 3 роки репелент (гель/креми) наносять на відкритті ділянки шкіри (крім обличчя, кистей рук) до 2–3 разів на день.

Невеличке правильне приготування до подорожі може допомогти не зіпсувати спільний сімейний відпочинок.

Травми

Рани обробити антисептиками місцевої дії. При появі припухлості, почервоніння, посилення болю звернутись у найближчий пункт мед допомоги

«Діарея подорожуючого»

Вона виникає при зміні клімату, води і харчування. Слідкуйте, щоб дитина при купанні не заковтувала води з водойми.

Старайтесь вживати продукти, що пройшли термічну обробку. При тривалому перебігу діареї, організм втрачає рідину, мінеральні речовини, які потрібні для правильного водно-сольового обміну. Важливо вживати достатньо рідини, щоб компенсувати її втрати. В аптечці в таких випадках стануть в пригоді протиблювотні, портипроносні, сорбенти, препарати регідратації та кишкові антисептики.

Гарного відпочинку і без пригод
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!