Сім кроків до здорового серця

Дата публікації:09.01.2014
image

Сьогодні ми поговоримо про маленький двигун нашого організму і про те, як правильно дбати про нього, щоб не вкорочувати терміну його придатності, іншими словами, про сім правил здорового серця.

Роки роблять серце вразливішим. Його стінки стають жорсткішими, м’яз не може повністю розслаблятися. Водночас знижується еластичність стінок коронарних артерій – судин, які постачають до серця кров. На все це впливає не лише вік, але й зовнішні фактори та спосіб життя. Пам’ятайте, друге ніколи не пізно змінити і зробити його здоровішим.

1. Уникайте тютюнопаління.

Куріння та пасивне куріння – найпоширеніші фактори ризику серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту міокарда та інсульту. Окрім тютюну, який ми вважаємо найнебезпечнішим складником будь-яких цигарок, незалежно від виробника, у них містяться ще й важкі метали (хром, нікель, свинець та інші). Саме ці надзвичайно шкідливі елементи мають властивість накопичуватися в організмі і практично не виводяться з нього. Чадний газ, що міститься в димі, своєю чергою, погіршує транспортування кисню елементами крові.

Як наслідок, тривале куріння пришвидшує атеросклеротичні процеси у стінках коронарних артерій, зменшує здатність судинної стінки виділяти спеціальні речовини, необхідні для нормального функціонування серця в умовах фізичних чи емоційних навантажень.

2. Регулярно займайтеся фізичними вправами.

Усім хворим і пацієнтам високого ризику слід збільшити фізичну активність принаймні до 30 хвилини 4–5 разів на тиждень, хоча більш помірна активність також є корисною для здоров’я. Здоровим людям слід рекомендувати фізичні вправи, які можна інтегрувати у звичний спосіб життя (фізичні вправи по 30–45 хв. 3–4 рази на тиждень). Допоможе Вам їзда на велосипеді, легкий біг, гра в теніс чи волейбол – те, що корисно та приємно.

3. Споживайте здорову їжу в оптимальній кількості.

«Ліки повинні бути їжею, а їжа ліками» (Гіппократ).

Харчування має бути різноманітним та збалансованим. Щоб підтримувати ідеальну масу тіла:

збільшіть у своєму раціоні :

овочі, фрукти, хліб грубого помелу, знежирені молочні продукти, рибу та нежирне м’яса;

введіть у раціон продукти, які мають захисні властивості, що містять омега-3 жирні кислоти:

волоські горіхи, льняну олію, жирну рибу;

менше споживайте продуктів, які містять тваринні жири:

вершкове масло, сметану, м’ясні напівфабрикати;

4. Підтримуйте нормальний рівень холестерину

Доведено зв’язок між підвищеним рівнем холестерину у плазмі крові і серцево-судинними захворюваннями (інсультом, інфарктом міокарда, захворюваннями периферичних артерій).

Зменшення рівня «поганого» холестерину ліпопротеїдів низької щільності на 1 ммоль/л призводить до зменшення кількості серцево-судинних захворювань на 20%. Рівень загального ХС у плазмі крові в популяції має становити менше ніж 5 ммоль/л, а «поганого» (атерогенного) ХС ЛПНГ – менше ніж 3 ммоль/л. У пацієнтів з високим ризиком, особливо в тих, які мають клінічно діагностовані серцево-судинні захворювання, і у хворих на цукровий діабет цільовий рівень ліпідів у крові має бути нижчим – загальний ХС менше ніж 4,5 ммоль/л, якщо можливо, – менше ніж 4 ммоль/л; ХСЛПНГ менше ніж 2,5 ммоль/л, якщо можливо, – навіть менше ніж 2 ммоль/л. Щоб знизити рівень холестерину рекомендують зміну способу життя і застосування медикаментів.

5. Підтримуйте нормальний артеріальний тиск.

Підвищений тиск – хвороба великих міст. Часто люди не відчувають значних симптомів, відповідно тривалий час навіть і не знають, що мають високий тиск. Щоб це не стало неприємною несподіванкою, варто контролювати рівень артеріального тиску. В нормі (АТ) становить менше ніж 140/90 мм рт.ст., проте у хворих на цукровий діабет і пацієнтів високого ризику за мету варто ставити нижчі показники. У всіх випадках АТ слід знижувати поступово.

6. Підтримуйте нормальну масу тіла.

ІМТ – індекс маси тіла. Він визначається за формулою: ІМТ = маса тіла (кг)/зріст 2(м)

індекс в межах 20–25 кг/м2

норма

менше ніж 20 кг/м2

недостатня маса тіла

показник 26–30 кг/м2

надлишкова маса тіла

понад 30 кг/м2

ожиріння, яке шкодить здоров’ю.

Хворим з ожирінням або надмірною масою тіла, а також пацієнтам з абдомінальним ожирінням (обвід талії понад 102 см у чоловіків і понад 88 см у жінок) рекомендовано зменшити калорійність їжі та збільшити фізичне навантаження. Втрачати масу тіла необхідно поступово (не більше ніж 1 кг на тиждень).

7. Стережіться цукрового діабету.

Цукровий діабет – хвороба, що виникає внаслідок порушення обміну речовин та підвищення глюкози в крові. Найнебезпечнішим ускладненням ЦД є розвиток атеросклеротичних змін у судинах, які спричиняють розвиток ішемічної хвороби серця, інсульту, гангрени ніг.

У нормі рівень глюкози в крові коливається в межах від 3,3 до 6,1 ммоль/л вранці пісня сну. Рівень глюкози слід перевіряти щонайменше 1 раз на рік. А при виникненні таких скарг, як сухість у роті, свербіж шкіри, схуднення, надмірне нічне сечовиділення, слід одразу звернутися до лікаря. Це може бути цукровий діабет. Звичайно, якщо Ви давно забули про ці правила і «запустили» себе, то Вам доведеться добре попрацювати, щоб відновити свій організм. Але, повірте, Вашу роботу буде винагороджено – здоровим серцем, добрим самопочуттям і довгими роками життя без скарг. Це саме те, що дуже важливо для нас та наших рідних.

автор лікар-кардіолог

Оксана Барабаш

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!