Репродуктивне здоров'я

Дата публікації:23.01.2012
image

Напевне вже минули ті часи, коли сусіди починали пліткувати якщо за рік після шлюбу в молодят не з’являлася дитина. Сьогодні кожне подружжя саме вирішує народжувати відразу, чи як в народі кажуть, «пожити для себе». А дехто в погоні за вдалою кар’єрою, власною квартирою і забезпеченим майбуттям, взагалі відкладає це питання на довге «потім». В середньому в українських сім’ях дітей планують народжувати через 1-3 роки після одруження. Проте коли час народжувати таки настає, багато подружжів далеко не завжди отримують бажаний результат. За даними статистики в Україні нараховується близько 1 млн. неплідних шлюбів, або кожна п’ята сім’я.

Як розповідає Петро Слободян, лікар-уролог Медичного центру Святої Параскеви, починати бити на сполох потрібно якщо впродовж року подружжя не може завагітніти. За його словами, у виникненні безпліддя велику роль відіграють спадкові, запальні та імунологічні фактори. Безпліддя не є самостійним захворюванням, а симптомами комплексу різних захворювань організму. Тому аби виявити причину і почати з нею боротися насамперед потрібно пройти повне медичне обстеження.

Слід також зауважити, що обстеження мають проходити як жінка так і чоловік.
«Так склалося, що в нас прижився стереотип, що якщо немає дітей, то це жіноча проблема. Проте останні 10-15 років збільшується частка безплідних чоловіків. Однією з найпоширеніших чоловічих проблем, яка впливає на репродуктивну функцію є хронічні простатити», - додає Петро Слободян.

За даними ВООЗ, лише у близько 40% випадків причиною безпліддя є жіночі хвороби, водночас кожен четвертий безплідний шлюб з вини чоловіка, приблизно така ж статистика коли причиною безпліддя є обоє члени подружжя.

«Медичний центр Святої Параскеви, проводить повний комплекс медичних обстежень для виявлення причини безпліддя. Базуючись на принципах доказової медицини, застосовуючи індивідуальний підхід у кожному окремому випадку, у нашій клініці здійснюється весь комплекс обстежень з метою встановлення рівня ураження репродуктивної системи, що дозволяє знайти оптимальний варіант схеми лікування. Ще раз наголошую, що лікування непліддя можливе тільки після повного обстеження подружньої пари», - додає Петро Слободян.

При обстеженні чоловіка лікарі Медичного центру Святої Параскеви враховують дані аналізу і функціонального обстеження (контакт з токсичними речовинами, перенесені захворювання, стан органів калитки, пахових каналів, сім'яних канатиків), дані спермограми, гормонального профілю, проводять інфекційний скринінг на базі власної акредитованої лабораторії. При наявності анатомічних змін (варикоцеле, дисплазія пахових каналів тощо) проводиться дослідження кровообігу в яєчках методом доплерографії для вирішення питання про доцільність реконструктивних пластичних операцій на пахових каналах для нормалізації кровообігу в яєчках. Можливість використання магнітно резонансної томографії дозволяє як найкраще візуалізувати патологічні вогнища у структурі яєчок, якщо їхні розміри 1мм. і більше.

Оскільки обстеження при безплідді повинно бути комплексним, воно включає також всебічний огляд репродуктивної функції жінки. Зокрема вивчення ендокринної системи (визначення рівня гормонів, виявлення порушень менструального циклу та овуляції), виявлення імунологічних чинників безпліддя (продукування антиспермальних антитіл), консультацію генетиків. Перевірку прохідності маткових труб (гістеросальпінгографія), проводять за допомогою рентгенівського або ультразвукового апарату. Ендоскопічне дослідження порожнини матки (гістероскопія) проводять з використанням спеціального устаткування (гістероскоп) , що дозволяє проникнути в організм жінки по природних шляхах, та виявити ті чи інші патологічні процеси.

Лікар також додає, що подружжю потрібно бути готовими, що процес виявлення причини і її лікування займе не один тиждень і навіть місяць. Дані ВООЗ свідчать, що навіть при найретельнішому обстеженні, правильно встановленому діагнозі і застосуванні всіх необхідних сучасних методів лікування, частота настання вагітності складає не більше 50%. До того ж процес як тривалий так і дорогий, тому далеко не всім вистачає сили і коштів довести його до бажаного завершення. Аби проблем було менше лікарі радять за здоров’ям як чоловікам так і жінкам пильно слідкувати постійно.
«Будь-який біль як в чоловіка, так і жінки є причиною аби звернутися на консультацію до лікаря, а надто якщо він повторюється чи постійний. Також якщо у жінки менструальний цикл менше 24-х днів або більше 35-ти днів, це вже є прямою ознакою порушень дозрівання яйцеклітини, і є показом до всебічного обстеження у лікаря-гінеколога. Люди хоч і розуміють, що коли болить, то потрібно йти до лікаря, в повсякденній рутині відкладають це на потім і терплять. Хочу ще раз наголосити, аби люди не ставилися байдуже до свого здоров’я, адже чим швидше буде виявлено хворобу, тим легшее з нею буде боротися», - додає лікар.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!