Планова вакцинація дітей: робити чи ні в умовах карантину?

Дата публікації:13.04.2020
image

Вакцинація — це єдиний метод, який дійсно може вплинути на імунітет і навчити клітини безпечно сприймати бактерії і віруси, оскільки організм вже буде мати про них якусь інформацію. І коли дитина зустрінеться з вірусом, організм зможе швидко виробити антитіла. Можливо хвороба все-таки з'явиться, але вона пройде легше або імунітет одразу переможе інфекційного агента.


До інфекцій, які можна запобігти щепленнями відносять: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит В, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція та інші.

В умовах пандемічного поширення нового коронавірусу потрібно забезпечити захист від інфекцій, які попереджає вакцинація. Будь-яке порушення рутинної імунізації призведе до спалахів або зростання кількості випадків вакцинокерованих інфекцій, зокрема і випадків, що потребуватимуть госпіталізації та інтенсивної терапії.


Окрім того, вчасна ревакцинація для профілактики правця є надто важливою перед початком сезону польових робіт, рибальства, полювання і туризму. Найвища захворюваність і смертність від цієї інфекції — саме у людей літнього віку, які працюють у сільському господарстві, на присадибних ділянках тощо.


Згідно із рекомендаціями ВООЗ, будь-які переривання рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19.


Національне законодавство також не змінює процеси рутинної вакцинації. Згідно із новими змінами у національному календарі щеплень, під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.


Що рекомендовано:

  • Новонароджених у пологових будинках необхідно вакцинувати згідно із національним календарем профілактичних щеплень.
  • Продовжується імунізація рекомендованими вакцинами, серед осіб з груп ризику (вакцинація за станом здоров’я, зокрема від сезонного грипу). Ця імунізація не належить до рутинної за віком та вакцини не закуповують коштом державного бюджету. Тому слід використовувати доступні в регіоні вакцини чи закуповувати вакцини коштом місцевих бюджетів або інших джерел, не заборонених законодавством.
  • На період карантинних обмежень рутинну вакцинацію дорослих і дітей з ознаками ГРВІ не здійснювати до моменту одужання.
  • Рутинну вакцинацію людей, що перебували на самоізоляції через COVID-19 і контактних осіб треба здійснювати після закінчення періоду самоізоляції у разі відсутності симптомів респіраторної інфекції.


В Медцентрі Св. Параскеви створені умови для максимальної безпеки наших дорослих та маленьких пацієнтів:

  • Медичний персонал працює в засобах індивідуального захисту (респіраторах та масках) та дотримується правил гігієни.
  • Ми дбаємо про Вашу безпеку, постійно здійснюючи дезінфекцію всіх поверхонь в зоні загального користування та перебування пацієнтів.

Будемо раді бачити Вас та Ваших малюків! Будьте здорові!


Статтю підготовлено за матеріалами лікаря-педіатра Соломії Винницької.

Попередній запис здійснюється за телефонами: (067)295-4-000 , (095)295-4-000 або заповнивши форму: https://bit.ly/2ULMCTF

 

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!