Комплексне рішення для жінок з імплантами молочних залоз

Дата публікації:10.07.2021
image
Дмитро Успенський
Дмитро Успенський
Лікар-хірург-мамолог

Щорічно кількість операцій з використанням імплантів молочних залоз активно збільшується. Аугментаційна мамопластика (збільшення грудей) з естетичною метою є найбільш популярною операцією у пластичних хірургів. Дедалі частіше імпланти використовуються і онко-пластичними хірургами для відновлення молочної залози (такі операції є складнішими, тому потребують високої кваліфікації хірурга).

Які бувають імпланти та який термін їх використання?

На медичному ринку України є багато сертифікованих фірм, які виробляють імпланти високої якості. Вони мають багатошарову гладку чи текстуровану поверхню, наповнену високоочищеним медичним силіконом або іншим наповнювачем (фізіологічний розчин, гідрогель, полівінілпіролідон, комбінованим: гель + силікат). 

Виробники дають пожиттєву гарантію на свою продукцію, тобто вона не потребує планової заміни. Однак бувають випадки, коли імпланти підлягають видаленню.

Які покази до заміни чи видалення імплантів?

До медичних показів належать пошкодження цілісності стінки імпланту, що відбувається внаслідок травми або формування вираженої капсулярної контрактури. При такому ускладненні імплантат стискається фіброзною капсулою, що формується організмом навколо стороннього тіла (вірогідність розвитку не перебільшує 5-7%), на поверхні імплантату формуються “хвилі” та зморшки, на яких з часом можливе порушення його стінки.  Також видаленню підлягають імплантати з ознаками інфікування порожнини; випадки формування стійких сером (накопичення рідини під шкірою, близько до хірургічного рубця), що не піддаються консервативному та малоінвазивному лікуванню; наявних нориць на поверхні шкіри, дном яких є стінка імпланту. Такі ускладнення виникають рідко, але дуже важливо їх своєчасно виявити для якнайшвидшого початку відповідного лікування.

До естетичних показань відносять випадки, коли у пацієнтки з часом змінюються пропорції тіла, внаслідок чого первинний вигляд молочних залоз також змінюється. Вони можуть або збільшитись, або зменшитись. Також з часом формується опущення (птоз), що може потребувати естетичної корекції.

При клінічному та радіологічному обстеженні оцінюють декілька параметрів. Це вираженість капсулярної контрактури, цілісність стінки імплантів, адекватність положення імпланта, стан тканин (що його оточують), наявність вільної рідини між стінкою імпланта та власними тканинами. Для кожного відхилення від норми існує окремий відповідний протокол дій діагностичного або лікувального характеру.

В залежності від змін може бути призначено  фізіотерапевтичне, консервативне або оперативне лікування. Вільна рідина навколо імпланта потребує видалення через аспірацію під УЗ контролем. Цей ексудат (рідина) потребує цитологічного та бактеріологічного дослідження, в окремих випадках обстеження доповнюється імуноцитохімічним аналізом. 

Чому важливі планові огляди та консультації лікаря?

Щоб вчасно виявити загрозливі стани, необхідно проходити планові обстеження. Клінічний огляд та УЗД молочних залоз потрібно проводити у ранньому післяопераційному періоді, а потім щопівроку. У разі потреби обстеження можуть включати лабораторні аналізи, комп’ютерну томографію, МРТ молочних залоз.

Окрема група пацієнток з імплантами молочних залоз це жінки після онкології. Терміни та види обстежень визначають за окремими онкологічними стандартами та протоколами. 

Зверніть увагу, що для проведення хірургічного втручання і післяопераційного періоду, необхідна висока кваліфікація медичного персоналу та якісне обладнання.

Міфи про аугментаційну мамопластику

Вірогідність провокування імплантами  розвитку раку молочної залози заперечена численними дослідженнями, що були проведені як в Європі, так і в Сполучених Штатах Америки. Також доведено, що імпланти не тільки не погіршують якість обстеження молочних залоз, а навпаки — покращують. Це стосується і УЗД, і мамографії.

Допис підготував лікар-хірург-мамолог Дмитро Успенський

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!