Інфаркт міокарда в молодому віці: хто у зоні ризику

Дата публікації:07.06.2017
image

Фраза «Інфаркт міокарда в молодому віці» звучить, погодьтеся, доволі нереалістично. Адже ми звикли вважати, що проблеми з тиском та серцем приходять з віком. Коли тобі 20 і ти насолоджуєшся життям, то і в думках немає застережень, що така загроза поруч.

Лікар-кардіолог стверджує, що певна категорія молодих людей, має пильно ставитися до стану свого здоров’я, адже і у 20, і в 36 ризик інфаркту міокарда в певних випадках доволі високий.

Коли треба насторожитися і як контролювати свій стан ми поговорили з лікарем-кардіологом Іриною Ганас.

На жаль, інфаркт міокарда трапляється і в зовсім молодих людей. Наймолодший пацієнт, якого я спостерігала особисто, мав лише 20 років, коли у нього виник інфаркт.

Особливо спостережливими щодо виникнення інфаркту міокарда треба бути молодим людям із серйозними недугами нирок, системними аутоімунними захворюваннями, ожирінням. Також це стосується людей, у родинах яких були випадки інфаркту міокарда або раптової смерті у молодому віці.

Варто пам’ятати, що одною з причин виникнення інфаркту міокарда в осіб молодого віку є такі шкідливі звички, як зловживання алкоголем, вживання кокаїну, амфетамінів.

Що треба робити, щоб вберегтися від інфаркту

Найперше, і це стосується не лише молодих осіб, а всіх, хто хоче жити довго і щасливо без усяких інфарктів – це здоровий спосіб життя. Регулярні фізичні навантаження (біг, плавання, фітнес, заняття у тренажерному залі) роблять нас не тільки стрункішими і привабливішими, а й знижують ризик виникнення інфарктів та інших серцево-судинних захворювань. Це стосується також і правильного збалансованого харчування, яке продовжує молодість, красу та запобігає ранньому атеросклерозу (виникненню атеросклеротичних бляшок, що звужують просвіт судин). Ще раз мушу наголосити на тому, що шкідливі звички руйнують здоров’я не тільки серця. Це насамперед стосується вживання алкоголю та куріння. Тому дуже наполегливо раджу своїм пацієнтам позбавлятися цих звичок, якщо вони є, якнайшвидше.

Щодо профілактичних обстежень, то варто кожного року робити ЕКГ (електрокардіограму) та ліпідограму (аналіз крові на різні рівні холестерину) навіть тим молодим людям, яких нічого не турбує. Особливо, це стосується людей із надмірною вагою, а також тих, у кого у родині є хворі на серцево-судинні недуги.

лікар-кардіолог Ірина Ганас

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!