Дисбіоз

Дисбіоз – це сукупність проявів клінічних та лабораторних, які є наслідком основного захворювання, тобто це не є окреме захворювання, а наслідок певної патології. Нормальна мікрофлора є індикатором стану організму при впливі різних факторів. Причинами порушення мікрофлори кишківника можуть бути захворювання шлунка, запалення кишківника ( різного походження), підшлункової залози, печінки, нирок, анемія з недостатністю вітаміну В12, харчові отруєння, зниження імунітету та інші.
Сприяють розвитку розладів флори:
- прийом антибіотиків, -гормональних препаратів,
-проносних, жовчогінних і інших медикаментів,
-нераціональне харчування,
- постійні стреси,
-несприятливі екологічні умови.
Слід врахувати, що для кожної людини притаманний індивідуальний тип мікрофлори, тому поняття норми в мікроекології людини досить відносне.
При діагностиці та лікуванні даного стану слід неодмінно пам’ятати, що дисбіоз – це не лише сукупність ознак, тому слід встановити причину даного стану та в першу чергу усунути її. Адже лікування наслідку не принесе очікуваного результату.
Дисбіоз навіть при тривалому перебігу не переходить та не ускладнюється гострою кишковою інфекцією.
Лікування дисбіозу повинно бути комплексним та скерованим на стримування росту патогенної флори (поганих бактерій) і створення умов для розвитку своєї власної нормальної мікрофлори.
Слід пам’ятати про вплив харчування, що сприятиме нормальній роботі мікробіоценозу кишківника, власне звертати увагу на продукти, які містять харчові волокна – хліб з муки грубого помолу, з висівками,крупи з оболонками, фрукти та овочі (банани, абрикоси, сливи, морква, брюссельська капуста, топінамбур, артишок, петрушка). Щодо прийому препаратів, то варто порадитись з лікарем, оскільки чітко потрібно знати, який із препаратів буде найефективнішим у вашому конкретному випадку, оскільки не всі пробіотики є настільки корисними для організму, як ми уявляємо.
Отож, при адекватному харчуванні, відпочинку, при відсутності безконтрольного вживання ліків та максимальному уникненні стресових ситуацій кишкова мікрофлора забезпечить Вам добре здоров’я.
автор
лікар-гастроентеролог
Подольська Зоряна