Чи допоможе нам МРТ-діагностика з’ясувати реальну причину болю в попереку?

Дата публікації:01.03.2019
image

Болі в попереку – доволі часте явище. За статистикою, 90% людей час від часу їх відчувають та скаржаться на них.

Причинами болю в попереку можуть бути: перенапруження після надто інтенсивних тренувань, фізичної праці, тривалого перебування у незручній позі тощо. Проте бувають випадки, коли біль сигналізує про серйозні порушення в організмі.

Так, з настанням весни зростає кількість скарг, пов’язаних з болем у нижній частині хребта, що зазвичай спричинено активністю робіт по господарству. Однак не завжди такі скарги та клініку можна пояснити тією чи іншою патологією при огляді лікарем.

Чи доцільно у цьому випадку проводити МРТ? Так, однозначно.

При проведенні цього обстеження можна виявити різнопланову патологію, однак попередньо перед обстеженням пацієнт повинен поспілкуватися з лікарем-радіологом для з’ясування причини скарг, анамнезу та визначення обсягу обстеження, узгодивши з попереднім протоколом дослідження, якщо таке було. Насамперед слід виключити різні дегенеративно-дистрофічні процеси попереково-крижового відділу хребта: остеохондроз, спондилоартроз та інші суміжні захворювання.

Біль у спині може мати як гострий, так і хронічний характер. Наприклад, пацієнт після різкого нахилу скаржиться на різкі болі у спині із іррадіацією (віддачею) у нижню кінцівку, що зазвичай вказує на корінцевий синдром. Саме для цього використовують рутинний протокол МРТ попереково-крижового відділу хребта з метою візуалізації дегенеративних змін міжхребцевих дисків та диско-радикулярного конфлікту.

У випадку, коли пацієнт молодого віку звернувся на МРТ-обстеження зі скаргами на тривалі ниючі болі у нижній частині спини та вранішню скутість, протокол обстеження, окрім рутинного, потребує охоплення ділянки крижово-клубових з’єднань із використанням послідовності STIR (послідовність із пригніченням сигналу від жиру), що дасть змогу візуалізувати набряк у субхондральних відділах з’єднань, оцінити стан суглобових поверхонь і щілин та діагностувати наявність запального процесу крижово-клубових з’єднань, так званого сакроілеїту.

Іноді жінки літнього віку після тривалої роботи на городі скаржаться на виражені болі у нижній частині спини із віддачею у пахову ділянку, які посилюються при рухах. У таких пацієнтів можна діагностувати так званий стрес-перелом (або, іншими ссловами, «маршовий» перелом) бічних мас крижової кістки, що при МРТ проявляється однобічним чи двобічним набряком латеральних мас із деструкцією кістки, який поширюється у вертикальному напрямку, фактично, через усю товщу кістки. Переломи схожого характеру можуть бути також у ділянці гілок лонного зчленування.

У молодих людей, зазвичай спортсменів, зокрема велосипедистів, трапляються так звані ентезопатії, які можна діагностувати лише при проведенні МРТ-обстеження кісток таза. Наприклад, так званий ARS- синдром – захворювання, яке характеризується запаленням, що виникає в результаті хронічної травматизації:

• проксимальної частини (місце верхнього прикріплення) сухожилок привідних м’язів стегна;

• дистальної частини (місце нижнього прикріплення) прямого м’яза живота;

• лобкового симфіза.

Хамстрінг-синдром – ентезопатія, що проявляється змінами аналогічного характеру в ділянці кріплення сухожилок м’язів до сідничного горба і супроводжується болями на задній поверхні сідниць.

Варто також виокремити інфільтративне ураження кісткового мозку тіл хребців, кісток таза, які також можуть супроводжуватися болями у нижній частині спини, але патологічні зміни мають вторинний характер ураження на ґрунті основного онкологічного захворювання, про яке пацієнт може навіть не здогадуватися.

Аналогічно при інфільтративному ураженні кісткового мозку тіл хребців і кісток таза у людей старшого віку слід виключити захворювання крові, а саме мієломну хворобу.

Кожному пацієнтові насамперед потрібно звернутися до лікаря конкретного напрямку, який лікує певну патологію: невролога, ревматолога, травматолога чи онколога, пройти необхідні клінічні дообстеження та отримати відповідне лікування.

Допис підготували за метеріалами лікаря-радіолога Іващик Ольги

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!