Ендометріоз

Дата публікації:30.07.2019
image
Наталя Ковалишин
Наталя Ковалишин
Лікар-ендоскопіст

Під впливом жіночих статевих гормонів ендометрій щомісяця зазнає змін, проте з порожнини матки він виводиться з місячними. З інших місць локалізації не виводиться, а залишається, розростаючись і стаючи причиною багатьох неприємних симптомів для жінки, а саме: хронічного тазового болю, рясних та болючих місячних, болю при статевих актах, порушення менструального циклу, тривалих мажучих виділень шоколадного кольору до або після менструацій, відсутності вагітності при її плануванні, погіршення якості життя жінки.

Частота ендометріозу – 2–10% у загальній популяції жіночого населення, а серед пацієнток з непліддям – 25–35%.

Хоча у основі цього захворювання – спадкова схильність, проте на його розвиток впливають також зовнішні фактори:

несприятливе зовнішнє середовище, алергени (наприклад, домашні тварини), пасивне та активне куріння з підліткового віку, часті овуляції, відкладання вагітності, надмірні фізичні навантаження, зокрема, у період місячних. Тому, якщо у когось з ваших родичів був ендометріоз, то ймовірність його розвитку висока, але не стовідсоткова.

Найкраща профілактика – вагітність. Саме тому раніше, коли жінки часто народжували і годували грудним молоком, періоди без менструацій були тривалими, а отже, овуляції не відбуваються або відбуваються значно рідше, ендометрій не функціонує, не наростатає, не відшаровується, тому це захворювання не мало такого поширення.

Діагностика цього захворювання і проста, і складна водночас. Легко поставити діагноз клінічно, але підтвердити його можна лише візуально-лапароскопічно під час операцій та гістологічно – за результатами дослідження видаленої тканини.

Різні форми ендометріозу по-різному діагностуються та себе проявляють. Так, ендометріоз матки діагностується під час УЗД і може мати перебіг від безсимптомного до сильно вираженого тазового болю, кровотеч, болючих місячних, непліддя тощо.

Ендометріоз яєчників найкраще діагностується за допомогою УЗД чи МРТ. Інші форми поширення ендометріозу потребують лише лапароскопічного діагностування, тобто під час операції.

Ускладнення ендометріозу – це значне погіршення якості життя жінки, яке можливо корегувати медикаментозними методами лікування при відсутності показів до оперативних втручань. Важкі ускладнення: розрив ендометріоїдних кіст яєчника, сильні болі, кровотечі, втрата свідомості, запалення у ендометріоїдній кісті. Позаду шийковий ендометріоз може вражати пряму кишку та сечовід, викликаючи відповідно болі при дефекації та сечовипусканні. Часто ендометріоз призводить до непліддя. Окрім того, доведено, що ендометріоз яєчника у 2,5 рази підвищує небезпеку виникнення раку яєчника.

Лікування ендометріозу здебільшого індивідуальне. Відтак у будь-якому випадку його лікують комплексно, тобто у процес лікування входить: лапароскопія (операція через маленькі проколи черевної стінки) і гормонотерапія після операції – для профілактики розвитку рецидиву. Операцію проводять при наявності тривалих болей внизу живота, неплідді.

Ендометріоз матки добре лікується за допомогою введення внутрішньоматкової системи «Мірена» – гормональної спіралі, яка містить мінімальну дозу гормону, але за постійного вивільнення у порожнину матки сприяє виключенню функцій ендометрію, значно покращує життя жінки та має контрацептивний ефект.

Для лікування використовують також ефективні гормональні контрацептиви, які «виключають» яєчники, не відбувається овуляція, клітини ендометрію не наростають, не відокремлюються у період так званої штучної короткочасної менопаузи.

До кожної жінки з ендометріозом – індивідуальний підхід з відповідним методом лікування, який розпочинається зі зміни способу життя, харчування, підбору медикаментів.

Не зволікайте з жіночими проблемами – звертайтесь до нас. Ми допоможемо розвіяти або діагностувати хворобу, призначити своєчасне лікування, налаштувати Вас на природну профілактику – вагітність, бо специфічної профілактики немає. Хоча ми точно знаємо, що гормональні контрацептиви у репродуктивному віці жінки при правильному застосуванні попереджають це захворювання.

Публікацію підготовано за матеріалами лікаря вищої категорії, завідувача жіночої консультації, акушера-гінеколога Ольги Білобривки.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!