Захворювання шийки матки: доступно про небезпеку

Дата публікації:26.07.2018
image

Побутує думка, що рак здебільшого уражає старших людей, але коли мова йде про рак шийки матки, то «дебют» захворювання може розпочатися у пацієнток віком від 35-ти до 50-ти років – молодих, активних, повних життєвої енергії та бажання влаштувати кар’єру, виростити дітей, опікуватись рідними та реалізувати усі свої наміри та мрії.

Здавалося б, кожна жінка знає, що слід систематично відвідувати лікаря-гінеколога. Але більшість нехтує цим, не усвідомлюючи усієї відповідальності за своє здоров'я та не розуміючи, як за допомогою простих правил можна уникнути страшного захворювання. Статистика свідчить, що 4 із 5-ти випадків раку шийки матки можна було б попередити регулярними оглядами у лікаря-гінеколога та вилікувати, якщо захворювання діагностується на ранній стадії.

Рак шийки матки – захворювання, спричинене вірусом папіломи людини (ВПЛ). Тривала наявність високоонкогенних типів вірусу папіломи людини в організмі жінки є необхідною, хоча не завжди достатньою умовою для розвитку захворювання. Основний спосіб передачі ВПЛ – статевий. Щоб уникнути інфікування та впливу ВПЛ слід відтермінувати початок статевого життя (після 18-ти років), обмежити кількість статевих партнерів, застосовувати презерватив з метою захисту від ВПЛ, а також інших інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом. Чинником ризику виникнення раку шийки матки, зокрема у жінок, інфікованих ВПЛ, є паління, тому воно категорично заборонене.

З-поміж усіх злоякісних пухлин саме рак шийки матки піддається ефективному та результативному контролю за допомогою такого простого методу, як цитоморфологічне дослідження. Ця процедура передбачає: візит до лікаря-гінеколога, забір матеріалу на дослідження, вивчення морфології клітин під мікроскопом з метою виявлення патологічних (таких, які можуть перетворитися на ракові). Залежно від наявності та важкості виявлених цитологічних уражень пацієнтки у подальшому послідовно дообстежуються: проходять кольпоскопію та гістологічне підтвердження діагнозу. Вчасно виявлені та адекватно проліковані передракові стани не допускають розвитку раку шийки матки.

На кожному із вище вказаних етапів обстеження та лікування лікарі Медичного центру Святої Параскеви готові надати висококваліфіковану допомогу. Статистичні дані підтверджують це: за період з 2011р. до 2018р. було виявлено більше ніж 1600 дисплазій. Більшість пацієнток були дообстежені на предмет інфікування збудниками інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом, та носійство ВПЛ. На етапі верифікації діагнозу було відібрано більше ніж 800 біопсій шийки матки та проведено більше ніж 470 деструкцій різноманітної патології шийки матки.

Проконсультуйтесь зі своїм лікарем-гінекологом про можливі дії, що дадуть змогу мінімізувати ризик захворіти на рак шийки матки.

Будьте відповідальні за своє здоров’я, а отже, і за своє майбутнє!

лікар-гінеколог Христина Козак

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!