Як вберегти дитину від кашлюка, дифтерії та правця?

Дата публікації:12.04.2021
image

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби – 3–10 днів. Джерелом інфекції є хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, що виділяє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Ускладнення від дифтерії можуть бути такими:

  • блокування дихальних шляхів;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • пошкодження серцевого м'яза (міокардит);
  • ураження нервової системи;
  • легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Попередити розвиток  захворювання та запобігти небезпечним ускладненням можна лише шляхом вакцинації дітей (відповідно до календаря щеплень) і ревакцинації дорослих (кожні 10 років).

Кашлюк – заразне бактеріальне інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке найчастіше передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4–8 тижнів.
Кашлюк дуже небезпечний для дітей раннього віку. 

Первинні симптоми хвороби
1. Нежить.
2. Підвищення температури.
3. Сухий кашель, який наростає, набуваючи нападоподібного перебігу, та виникає переважно вночі й може закінчуватися блюванням. Цей період часто нагадує гостру вірусну інфекцію і називається катаральним. Після нього починається спазматичний період, для якого характерні серії коротких безперервних кашльових поштовхів, під час яких обличчя червоніє (іноді навіть синіє) та можлива зупинка дихання. Так може тривати три тижні, після чого настає період, коли напади кашлю стають рідшими, проте зберігаються ще 2–3 місяці. 

У немовлят кашлюк може проявлятися лише тимчасовим припиненням дихальних рухів (апное), тому для новонароджених дітей дуже важливо перебувати у щепленому середовищі та отримувати щеплення з двомісячного віку. 

Вакцинація – єдиний метод профілактики цієї хвороби. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Якщо у вашій сім'ї вже є діти і ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що діти, які не отримали усі щеплення від кашлюку, є загрозою для здоров’я немовляти. 

Правець – гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. 

Правцем можна інфікуватись:

  • при потраплянні бруду у рану або поріз;
  • внаслідок укусів тварин;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини тощо.

Від людини до людини правець не передається.

Обробка рани антисептиками не може знешкодити бактерії!

Симптоми правця:

  • спазми м’язів обличчя, зокрема стиснення щелеп, «витріщання» очей;
  • м'язові спазми (часто в шлунку);
  • судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі;
  • проблеми з ковтанням, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв'язок (ларингоспазм), утруднене дихання;
  • головний біль;
  • лихоманка та надмірне потовиділення;
  • зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття;
  • ламкість у кістках.

Симптоми можуть з’явитися на 3–21 день після зараження.
Внаслідок правця можуть виникнути: закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії), пневмонія, легенева інфекція.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть з медичною допомогою ризики смерті від цієї хвороби досить високі: 10–70%, що залежить від лікування, віку постраждалої людини та загального стану здоров’я.
Для найкращого захисту варто вчасно робити щеплення. Та якщо його немає, старайтесь якомога раніше надолужити пропущені дози, щоб сформувати імунітет до правця.

Якщо ви чи ваша дитина не вакциновані від правця або взагалі про це невідомо, варто негайно отримати необхідний захист від хвороби. Зверніться до свого педіатра, терапевта чи сімейного лікаря, який детально проконсультує і скерує у кабінет щеплень для вакцинації.

З 9 квітня 2021 року в Медичному центрі Св. Параскеви діє соціальна кампанія "Вакцинація - здоров'я Вашого малюка!".

Вакцинація Інфанриксом створює імунітет у дітей до хвороб:

  • правець,
  • кашлюк,
  • дифтерія.

Щеплення проводиться для дітей віком від 2-ох місяців (за попереднім записом). Для проведення імунізації необхідна консультація лікаря педіатра перед щепленням. Спеціальна пропозиція діє до 30.04.21 р.

Бажаємо міцного здоров'я Вам та Вашим близьким!

Допис підготувала лікар-педіатр Ірина Мазепа.

 

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!