Вчасно невилікуваний поліноз прогресує з кожним роком

Дата публікації:23.01.2012
image

Вчасно невилікуваний поліноз прогресує з кожним роком

Дедалі більше пригріває сонце, розтанув сніг, визирнули перші квіти, набубнявіли пуп`янки на деревах – ще день-два і розпустяться, вкриють крону зеленим листям і густим ніжним цвітом. Усе довкола милуватиме зір і викликатиме радісні відчуття. Та чи всі раді таким змінам у природі? Подразнення та свербіж очей, закладення носа, рясні слизові виділення з нього під час перебування на вулиці – перші ознаки полінозу. Поліноз – це алергійне захворювання слизових оболонок (переважно носа та очей), зумовлене підвищеною чутливістю до алергенів пилку рослин та спор грибів. Така алергія є досить поширеною й охоплює приблизно 7% населення в нашій країні.

Розрізняють три види полінозу: весняно-літній, літній та літньо-осінній. Для різних країн чи різних географічних зон однієї великої країни періоди клінічних проявів сезонного алергічного риніту, зумовленого пилкуванням певних рослин, можуть змінюватися.

Щодо грибів як етіологічних факторів полінозу і сезонного алергійного риніту, то достовірної інформації про їх поширення, структуру, строки викидання спор тощо дуже мало. Є дані, що кількість спор грибів у 500–1000 разів перевищує кількість пилку рослин, навіть у пік пилкування останніх. Це свідчить про велику роль грибів як етіологічного фактору полінозу, що досі є недооціненим.

Клініка сезонного алергійного риніту. Риніт є основним проявом полінозу. Другим за частотою симптомом є кон’юнктивіт, менш частими – алергійний фарингіт, отит (особливо у дітей), пилкова бронхіальна астма, дерматит, ентерит. Іноді бувають пилкова інтоксикація, вісцеральні ураження печінки, серця, легенів (еозинофільний інфільтрат), статевих органів (особливо у дівчат) і сечовивідних шляхів.

Сезонний алергійний риніт характеризується ринореєю, чханням, порушеннями носового дихання, свербінням носа, піднебіння. Назальний секрет, що містить значну кількість еозинофілів може бути в`язким. Нежить стає профузним, виникають пароксизми чхання, дихати носом практично неможливо.

Уночі явища риніту є ще більш вираженими. Як правило, одночасно у хворих з’являються ознаки алергійного кон’юнктивіту: свербіння та почервоніння очей, повік, світлобоязнь, сльозотеча. Інколи ознаки кон`юнктивіту є навіть більш помітними, ніж симптоми риніту. Це явище називають ринокон’юнктивальним синдромом, що є основним проявом полінозу. При важкому перебігу багаторічний сезонний алергійний риніт у 30–40% хворих може ускладнитися пилковою бронхіальною астмою, тобто класичними приступами задишки (ядухи), що виникають у хворих в період пилкування відповідних рослин чи викидів спор грибів.

Алерген, що потрапляє в шлунково-кишковий тракт, уражає його та викликає нудоту, блювання, біль у животі, пронос, а також загострення. Подібні явища можуть виникнути не тільки в період пилкування рослин, але й при вживанні певних продуктів. Наприклад, у хворих, які мають алергію на пилок дерев, алергійні реакції може викликати ласування горіхами, яблуками, медом, черешнями, вишнями, а також коньяк (його витримують у дубових бочках); у осіб з алергією на пилок злакових рослин – споживання хлібо-булочних виробів, халви, олії, насіння соняшника тощо. Можливі й інші перехресні реакції. Усе це, зрозуміло, певним чином ускладнює діагностику сезонного алергійного риніту.

Найбільш схильні до полінозу молоді люди, в роду яких є хворі на алергію. В останнє десятиліття помітне „омолодження” захворювання. Перші ознаки полінозу можуть з’являтися у дітей ще в дошкільному віці. Такі прояви неодмінно потребують консультації лікаря-спеціаліста, який допоможе вдало підібрати ефективні засоби лікування як в період загострення, так і в період ремісії. Невилікуваний поліноз прогресує з кожним роком. Виникнувши як сезонне (весняне чи осіннє) захворювання, він поступово стає дедалі тривалішим і не припиняється впродовж усього періоду цвітіння дерев та трав.

Діагноз. Загалом визначення діагнозу сезонного алергійного риніту в типових випадках є нескладним. Для цього достатньо правильно зібраного алергологічного анамнезу з ідентифікацією основних клінічних симптомів: явищ алергійного риніту, сезонності загострень, посилення їх у суху і послаблення – у вогку погоду, інших проявів полінозу, впливу антигістамінних препаратів тощо. Верифікацію діагнозу полінозу здійснюють на основі шкірних проб з алергенами.

Лікування полінозу має включати:

елімінацію алергенів;

специфічну імунотерапію (лікування алергенами);

фармакотерапію;

спелеотерапію.

Така тактика лікування полінозу при сезонному алергійному риніті, за даними багатьох авторів, дозволяє досягнути позитивних результатів у 75–85% випадків.

Допомогу можна отримати в амбулаторних умовах.

1. У сезон пилкування:

Якщо спостерігаються ураження носа, обов’язковим є застосування топічних антигістамінних препаратів, кромонів, у разі недостатньої ефективності – системних антигістамінних препаратів (бажано ІІІ покоління) або аерозольних ГКС.

За умови комбінованого ураження (ринокон’юнктивальний синдром тощо) – застосування антигістамінних препаратів ІІІ покоління або (за недостатньої ефективності) назальних ГКС, очних крапель з антигістамінними або гормональними препаратами.

2. Поза сезоном пилкування:

Призначення специфічної імунотерапії (СІТ), яку здійснюють різними методами (парентальним, оральним), спелеотерапія.

Що ж робити до візиту до лікаря?

Основні поради:

У період цвітіння необхідно утримуватися від заміських прогулянок, особливо у спекотні та вітряні дні. Краще проводити час біля моря або річки.

Необхідно більше перебувати вдома, тримати зачиненими вікна та кватирки, завісивши їх вологою марлею, складеною у кілька шарів.

Ефективним є перебування у кімнаті із кондиційованим повітрям.

Перевітрювати приміщення необхідно уночі (період мінімальної концентрації пилку), після дощу, старатися не виходити на прогулянку вранці.

У помешканні необхідно часто проводити вологе прибирання.

Пам’ятайте, що кімнатні рослини (герань, примула), садові та польові квіти (троянда, бузок, жасмин, конвалія, фіалка та ін.) можуть викликати загострення хвороби, тому що мають однакові антигени з пилком дерев, трав, бур`янів.

Виходячи на вулицю, необхідно одягати сонцезахисні окуляри, які щільно прилягають до обличчя, а повернувшись додому – прийняти душ, промити ніс та очі проточною водою.

Прояви полінозу можуть посилювати продукти харчування, особливо рослинного походження, та фітопрепарати, оскільки є можливість розвитку перехресної алергії до одних і других.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!