УЗД: відмінність протоколів та їх контроль у Медичному центрі Святої Параскеви

Дата публікації:19.03.2014
image

Часто в пацієнтів виникають запитання, чому описи УЗД органів відрізняються у різних клініках? Ми разом з завідувачем відділення ультразвукової діагностики Медичного центру Святої Параскеви Ігорем Гайдою вирішили розібратись у цьому питанні та надати максимально вичерпну відповідь.

Першочергова причина різних прикладів опису – відсутній єдиний державний стандарт.

Основний результат, який ви отримуєте після проходження УЗД діагностики є інформація від лікаря у формі :

  • Зображення (фото органів)
  • опис (роз’яснення)

Ці дві складові – основний фундамент на якому будується і від якого залежить ефективність майбутнього лікування.

Відсутність стандарту може спричинити :

  • порушення послідовності обстеження та опису,
  • відсутність вичерпних відповідей на всі запитання лікаря, що можуть виникати під час майбутнього призначення лікування.

Зображення УЗД

Зображення (фото), які лікар додає до опису, – це насамперед робота на основі доказової медицини. Кожен опис, зроблений лікарем, ми підтверджуємо фотографією.

«Уміння описати зелене листя в нас з вами різне, – каже Ігор Євгенович Гайда. – Один лікар може опис зробити по-одному, інший – по-іншому. А фото дається водночас і для спеціалістів, які будуть призначати лікування, і, зокрема, для вас, адже цей знімок – доказ.

Інший випадок – акушерські огляди. Всі виміри і, зрештою, навіть серцебиття дитини є засвідчені зображеннями. В деяких випадках пацієнти бажають проконсультуватись щодо їхніх захворювань за кордоном. У Медичному центрі Святої Параскеви для вас запишуть всі зроблені знімки на диск – і ви зможете переслати їх в обрану вами клініку. До речі, це не є привілеєм багатих: чимало звичайних людей, родичі яких працюють в Європі, дедалі частіше пересилають знімки для консультацій. Але ми робимо їх відповідно до європейських стандартів (з позначеннями англійською мовою). Це дає змогу зрозуміти знімки європейським колегам. У нашій клініці ми розмовляємо з ними «однією мовою».

Опис обстеження

Оскільки державні стандарти щодо УЗД-протоколи відсутні, окрім акушерського УЗД, то зразки описів «множаться» відповідно до кількості клінік та лікарів. Кожен обирає найзручнішу для себе форму подання отриманої інформації з обстеження і таким чином ризикує, пропустити важливі компоненти діагностики.

«Зосередившись на очевидній знахідці (камінці в жовчевому міхурі),лікар може скоротити огляд вважаючи, що ця знахідка вже пояснює причину скарг пацієнта, насправді це може бути помилковим» - Ігор Євгенович наголошує, що скрупульозність у описі зображень УЗД дуже важлива.

Описи УЗД-обстежень в Медичному центрі Святої Параскеви – це внутрішні напрацювання, розроблені на основі європейських та північноамериканських стандартів. Опис містить конкретні запитання та вимоги, яких дотримується лікар упродовж обстеження.

«Детальний опис структури органів допомагає в подальшому спостерігати за протіканням хвороби та успішністю лікування, не залежно від того, чи пацієнт потрапляє до лікаря іншої установи чи до лікаря Медичного центру Святої Параскеви. Детальність, яку вимагає стандарт, спонукає кожного спеціаліста УЗД завжди дотримуватися послідовного опису, навіть тоді, коли він відволікається на запитання пацієнта. Цей протокол є гарантією якісного та інформативного висновку.» – зазначає Ігор Євгенович.

Ще одним важливим аспектом є архівація протоколів - це дозволяє спостерігати як відбувалася динаміка змін, як проходить лікування протягом тривалого часу.

Після того, як ви йдете від нас, робота над вашими знімками не припиняється. «У Медичному центрі Святої Параскеви після того, як пацієнт покидає заклад, я інспектую більшість протоколів із патологіями. Якщо виникають якісь розбіжності, пацієнта повідомляють і призначають додаткову УЗД або інші види обстеження (КТ, МРТ), якщо є необхідність, чи – додаткові аналізи» – коментує Ігор Євгенович.

Отже, в кабінеті ультразвукової діагностики Ви можете бути першим інспектором, який запитає в лікаря про все, що Вас турбує і є незрозумілим у проведеній діагностиці. Лікар зобов’язаний не тільки надати вам документальне підтвердження (у вигляді знімків) написаного у висновку, але й вичерпну інформацію щодо отриманих зображень. Адже наступним кроком буде лікування. Якщо лікуючий лікар отримає хибну інформацію про ваш стан, його лікування може бути неефективним або навіть шкідливим.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!