ТЕЛА: виклик для лікаря чи смертельний діагноз для пацієнта?

Дата публікації:17.10.2017
image

Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) – це оклюзія (порушення прохідності артерії) або стеноз (звуження) легеневої артерії чи її гілок тромбом (переважно з глибоких вен нижніх кінцівок або малого тазу, рідше з вен верхньої половини тіла), жировою тканиною при переломі трубчастих кісток, тканиною пухлини, повітрям у випадку введення катетера до центральної вени чи виймання його звідти, стороннім тілом і, навіть, паразитами (аскариди).

ТЕЛА є одним із найчастіших ускладнень багатьох захворювань, що становлять загрозу для життя людини.

Найчастіше ТЕЛА виникає у випадках інсульту, інфаркту міокарда, гострих терапевтичних захворювань, а також у людей похилого віку.

Перелік категорій ризику доволі широкий:

– вік >40 років (ризик зростає з віком);

– куріння;

– ожиріння (ІМТ >30 кг/м2);

– онкологічне захворювання;

– варикоз вен нижніх кінцівок;

– наявність тромбозів і емболій в анамнезі;

– застосування оральних контрацептивів (у складі яких є естрогени);

– порушення ритму серця, особливо миготлива аритмія, серцева недостатність, легенева недостатність;

– пацієнти після хірургічних операцій, тривалої нерухомості кінцівок, травм;

– запальне захворювання кишок, нефротичний синдром, мієлопроліферативний синдром, пароксизмальна нічна гемоглобінурія, наявність катетера в центральній вені, ідіопатична та набута тромбофілія.

Значно краще ТЕЛА попередити, аніж лікувати. Тому дуже важливою є профілактика захворювань, які можуть призвести до утворення тромбів і розвитку ТЕЛА.

Передусім необхідно здати низку аналізів: коагулограму, ЛДГ, загальний аналіз крові (розгорнутий – обов’язково тромбоцити). Пацієнтам із розширеними венами на нижніх кінцівках, тим, які ведуть малорухливий спосіб життя, мають надлишкову масу тіла, необхідно зробити УЗД вен нижніх кінцівок, із задишкою та болями у грудній клітці – ЕКГ, рентгенографію органів грудної клітки, УЗД серця. А вже, як запобігти розвитку інфаркту міокарда, порушень ритму серця, серцевої та легеневої недостатностей – це детально розповість лікар-кардіолог на консультації.

Скарги пацієнта у випадку емболії легеневої артерії є неспецифічними, вони спостерігаються і при інших серцевих недугах. Тож, щоб їх розрізнити, необхідно, по-перше, орієнтуватися у клінічних симптомах, які допоможуть запідозрити згадане захворювання, а, по-друге, своєчасно звернутися за консультацією до лікаря-кардіолога, здати відповідні аналізи та пройти необхідні обстеження.

Основними їхніми відмінностями від інших серцевих захворювань є раптовий початок (за відсутності іншої видимої причини). Навіть, будучи, на перший погляд, «цілком здоровим», пацієнт починає відчувати задишку, яка поступово наростає, і це може бути єдиним симптомом ТЕЛА. Часто лікарі ставлять під сумнів діагноз ТЕЛА, якщо пацієнт не відчуває болю у грудній клітці, немає пришвидшеного серцебиття, кровохаркання та візуальної причини для розвитку цієї недуги. Але саме в таких сумнівних випадках, щоб не помилитися з діагнозом, необхідно взяти до уваги результати низки обстежень:

1. Підвищений рівень Д-димеру, який є невеликим фрагментом білка, наявного у кров’яному руслі після руйнування тромба.

2. Специфічні (саме для ТЕЛА) ЕКГ-ознаки.

3. Рентгенографічні зображення органів грудної клітки (дають змогу виявити збільшення тіні серця, рідину у плевральній порожнині, розширення легеневої артерії тощо).

4. Ангіо-КТ (допомагає детально оцінити легеневі артерії).

5. Результати ехокардіографії серця.

6. УЗД вен нижніх кінцівок (з метою виявлення тромбозу).

У разі підтвердження тромбоемболії легеневої артерії чи підозри на це захворювання пацієнта треба негайно госпіталізувати для подальшого дообстеження та лікування.


лікар-кардіолог Ірина Сидор

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!