Що робити, якщо турбують закрепи

Дата публікації:15.12.2017
image

Дві найтиповіші помилки пацієнтів, які доводиться спостерігати лікареві-гастроентерологу при хронічних закрепах: самолікування та нехтування рекомендаціями застосовувати ліки не довше ніж 10–15 днів, часто препарат приймають роками.

Найбільша загроза ховається в причинах закрепів, адже вони можуть бути різноманітними – від дисбалансу в харчуванні до онкології. Самостійно визначити причину неможливо.

Коли вважати закрепи хронічними?

Закрепи можна вважати хронічними, якщо вони тривають більше ніж три місяці.

Коли можна позбутися проблеми, самотужки скоригувавши харчування та застосувавши ліки, а коли необхідно звертатися до лікаря?

Дуже часто причиною закрепів є незбалансоване харчування: недостатнє споживання води, відсутність у раціоні овочів і фруктів. Тому перші кроки, які варто зробити, – змінити харчування та споживати достатньо води, якщо ж за кілька тижнів не настане відчутне покращення, варто звернутися до гастроентеролога.

Кількість води, яку повинен випивати пацієнт, – це 40–50 міліграм на кілограм ваги. В середньому, якщо людина важить, скажімо, 70 кг, то вона має споживати приблизно 2,5 л води на день.

Обов’язковою також є рухова активність. За відсутності рухової активності, наприклад, у літніх людей, можна робити колові погладжування живота, що частково замінює рух.

Варто обмежити споживання на деякий час продуктів з борошна (хлібобулочні вироби, макарони тощо), які сприяють закрепам.

Які діагностичні обстеження допоможуть знайти причину закрепу?

Передусім це звернення до лікаря-гастроентеролога, який збере скарги, симптоматику і призначить подальші аналізи та осбтеження.

Наступні кроки:

– Розпочинаємо з аналізу калу на глистові інвазії (глисти можуть спричиняти як проноси, так і закрепи).

– Аналіз калу на дисбактеріоз, оскільки може «жити якась бакетрія», яка спричиняє порушення.

– Аналіз на кальпротектин – маркер, який може показати запальний процес (коліти, ентероколіти).

Після того, як лікар матиме інформацію на основі аналізів, він зможе призначити лікування або подальшу діагностику, наприлкад, колоноскопію.

Які ще можуть бути загрози в разі самолікування?

Є категорія препаратів, які пацієнт може застосовувати самостійно. Це переважно препарати лактулози. Якщо є нестача клітковини, яка є найчастішою причиною закрепів, ці препарати мають властивість відновити баланс. До таких препаратів нема звикання і їх можна використовувати тривало, збільшувати чи зменшувати дозу. Таке лікування не заподіє шкоди. Якщо ж воно не дає ефекту, це вказує на те, що треба бігти до гастроентеролога.

Застосування препаратів, про які йшлося вище, з часом спричиняють звикання і їхня дія послаблюється, тому лікування стає неефективним.

лікар-гастроентеролог, Оксана Романчук

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!