Приховані патології - причини раптової смерті

Дата публікації:06.03.2013
image

Щороку фіксуються тисячі раптових смертей, які трапляються в транспорті, на вулиці, на робочому місці, у спортзалах. Здебільшого вони спричинені значними фізичними навантаженнями або пережитими моментами, які викликають надмірне хвилювання. Часто відсутні явні подразники та причини або ж симптоми схожі, на перший погляд, на застуду чи легке нездужання. Упродовж 1–6 годин людина «згорає»: у більшості випадків зупиняється дихання та кровопостачання. Особливо насторожують повідомлення про смерть у ранньому віці (20–30 р.). Дуже часто в таких випадках люди попередньо не скаржаться на нездужання та не реєструють захворювання.

У чому ж причина?

Основні визначені причини раптової смерті:

Порушення роботи серцево-судинної системи, що становлять 80%–90% усіх раптових смертей.

Несерцеві порушеннями: гостра надниркова недостатність, затяжний астматичний стан, тромбомболія легеневої артерії та ін.

Найбільша небезпека криється в аномальних порушеннях діяльності серцево-судинної системи, адже більшість з них довгий час протікають безсимптомно і важко діагностуються (в більшості випадків не фіксується жодних змін на ЕКГ).

Відсутність клінічних ознак патології дозволяє жити повноцінним ритмом упродовж тривалого часу чи, навіть, все життя. Проте часто, саме на тлі фізичного чи емоційного навантаження чи виснаження, можливі прояви, які є небезпечними сигналами. Часто смерть стає єдиним і останнім проявом патології серцево-судинної системи.

Серцеві аномалії.

До яскраво виражених періодичних симптомів-провісників відносять:

– скарги на «перебої» – аритмію;

– пришвидшене серцебиття;

– задуху, втому, головний біль, безпричинні втрати свідомості.

До найнебезпечніших рідкісних аномалій серця, які можуть спричинити раптову смерть відносять:

Синдром передчасного збудження шлуночкапорушення ритму серця, яке супроводжується небезпечними тахіаритміями (прискорення скорочень серця). Ця вроджена аномалія може проявитися у будь-якому віці та передається спадково. Найчастіше синдром проявляється ще у молодому віці.

Синдром продовженого інтервалу QTважливою клінічною ознакою цього захворювання є втрата свідомості після стресу (синкопе).

Передує втраті свідомості:

– потемніння в очах,

– серцебиття;

– загальна слабкість.

Цей синдром може бути як вродженим, так і набутим як результат прийому певних препаратів.

Синдром скороченого QT – у пацієнта може виникнути аритмія (розлад ритмічності, послідовності і сили скорочень серцевого м'яза), реєструється тахікардія (прискорене серцебиття). Клінічні ознаки аналогічні до синдрому продовженого інтервалу QT. Досі цей синдром є далеко не вивчений і вимагає досліджень, є генетично зумовленим синдромом.

Синдром Бругадапорушення серцевого ритму, що виникає переважно у вечірній та нічний час, коли людина перебуває у стані сну або спокійному стані. Є найпоширенішою причиною випадків раптової смерті у молодих чоловіків у віці 30 років.

Ці вищеперелічені синдроми лікар-кардіолог може встановити за допомогою ЕхоКГ (метод ультразвукової діагностики), більш детальну інформацію можна отримати, застосувавши холтер (метод, що дозволяє оцінити серцеву діяльність пацієнта в умовах дотримання звичного способу життя за допомогою спеціального приладу).

Синдром Бругада спостерігається у змінах ЕКГ (Електрокардіогра?фії).

Список рідкісних захворювань серця значно більший: аритмгенна дисплазія правого шлуночка, КМП (кардіоміопатія), аномалія коронарних артерій та ін.

Важливо.

Постійне спостереження лікаря за пацієнтами, в яких у роді спостерігається смерть, спричинена хворобами серця або смерть у молодому віці. Лише так, ще до виникнення симптомів, можна тримати під контролем стан пацієнта.

Самостійно, до виникнення різких симптомів, практично неможливо запідозрити недугу. Діагностувати захворювання може лише лікар-кардіолог після певних обстежень.

Судинні аномалії

Судинні аномалії є не менш загрозливою причиною раптової смерті.

Серед них: судинна мальформація мозку та аневризм судин мозку.

Судинна мальформація мозку – патологія, яка проявляється наявністю аномальних артерій та вен різних розмірів,без проміжних капілярів. Ця аномалія не є спадковою, переважно зустрічається в чоловіків і зі зменшенням еластичності судин має здатність збільшуватися у розмірах.

Аневризм судин мозку – це патологічний стан, при якому є порушення структури судини з утворенням розширення стінки, що має мішковинну форму. Найчастіше це вроджена патологія, проте причиною може бути і травма.

Клінічні симптоми, що при першій патології, що при другій схожі:

судоми;

мігренеподібні болі;

порушення мови або зору.

Проте часто захворювання проходять практично безсимптомно.

Ускладнення цих патологічних захворювань може бути спровоковане фізичним навантаженням, стресом, наявністю та ускладненнями супутніх захворювань.

Ризик смертності значною мірою зростає у поєднанні вродженої патології з фоновими захворюваннями.

Діагноз судинних мальформацій мозку та аневризм судин мозку встановлюється в основному на підставі обстежень за допомогою КТ, МРТ або ангіографії.

Важливо. Будь-які надокучливі, сильні головні болі обов’язково необхідно перевірити та діагностувати причину їх виникнення, навіть після першого нападу не варто чекати наступного.

1. Чоловіки втричі частіше від жінок помирають у молодому віці.

2. Алкгольна інтоксикація створює особливу схильність до порушення серцево-судинної діяльності.

3. Куріння, стреси, надмірне вживання жирної їжі можуть стати провокаторами проявлення захворювання.

4. Піддаючи свій організм будь-яким надмірним, не звичним раніше для нього фізичним навантаженням, попіклуйтеся про попередню перевірку стану свого здоров’я.

5. Будь-які зміни та симптоми має одразу взяти під контроль лікар.

автори:

О.Барабаш

В.Павліш

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!