Найкращі ліки – збалансоване харчування

Дата публікації:31.10.2013
image

Найчастіше шлунково-кишкові захворювання “дають про себе знати” в осінній сезон. Люди звертаються по допомогу лише у крайніх випадків, не розуміючи, що від ранньої діагностики залежить ефективність лікування.


За словами лікаря-гастроентеролога Зоряни Подольської, закреп – це хронічна затримка випорожнення кишківника, яка триває більше як 48 годин і супроводжується хоча б одною ознакою, яка спостерігається не менше 3 місяців: неприємне відчуття того, що кишківник не повністю випорожнився після відвідин туалету; невелика кількість калу або кал густої консистенції (щільний, грудочками). Це супроводжується натужуванням.

Аліментарний закреп пов’язаний з нашим харчуванням. Адже не завжди нам вистачає тих продуктів харчування, що сприяють нормальній роботі кишківника. В осінньо-зимовий період потрібно з’їдати не менше 500 грам овочів та фруктів. На добу потрібно випивати 30 мл рідини на кілограм ваги.

Зоряна Подольська зазначає, що пацієнти, які перенесли інсульт чи інші судинні кризи, можуть мати неврогенний закреп. Якщо ж ви забули про зарядку, фізичну активність, у вас є ризик гіподинамічних закрепів. Причиною механічного закрепу є пухлина в кишківнику, що перекриває простір кишківника, і відбувається механічна перешкода для проходження калових мас. Ендокринний закреп пов’язаний з роботою щитоподібної залози, зокрема із зниженою функцією.

Хронічний закреп проявляється не тільки порушенням стільця, а й може мати додаткові симптоми: нудота, порушення апетиту, неприємний присмак у роті, у таких людей суха шкіра, зміна кольору обличчя, відчуття загальної слабкості, головний біль, порушення сну. На жаль, люди не завжди пов’язують такі прояви з хворобою.

Хворі із закрепами повинні вживати необхідну кількість овочів, фруктів, злаки ( хліб, який містить висівки), кисломолочні продукти ( кефір, йогурт), сухофрукти ( курага, інжир, чорнослив) містять багато клітковини. Лікар-гастроентеролог не рекомендує захоплюватися екзотичними продуктами ( ананас, манго, авокадо), бо генетично ми до них не пристосовані. На сніданок бажано їсти вівсяну, гречану, рисову каші. Манна крупа – це пережиток того часу, коли не було хороших продуктів харчування. Це є пшениця, яка дає вуглеводи і калорії, але не дає достатньо вітамінів та мікроелементів. Ця каша не має енергетичної поживи, що потребує і дитина, і дорослий.

Не варто також забувати про питтєвий режим, рухову активність. Двічі на тиждень бажано відвідувати спортзал чи басейн.

Послаблюючі препарати слід використовувати за порадою лікаря. Загалом можна використовувати безрецептурні препарати. “ Наприклад препарати лактулози є безпечними, – каже Зоряна Подольська, – тому що зроблені з продуктів переробки твердого сиру, вони не всмоктується в кров і не викликають звикання”. Їх на ринку є багато: дуфалак, нормазе, лактувіт.

Люди, які мають проблеми з підшлунковою залозою, можуть відчувати дискомфорт, важкість у шлунку після прийому їжі, нудоту, кал доволі різкого запаху ( пінистий, жирний). Це свідчить про те, що підшлункова залоза неадекватно виділяє фермент. Дітки, зазвичай, мають поганий аппетит, погано набирають вагу. Батьки помічають, що в калі є неперетравлені часточки їжі.

За порадою лікаря ферменті препарати можуть приймати дорослі із симптомами порушенного травлення, діти з перших днів життя, годуючі мами, люди похилого віку.

Як правильно приймати ферментні препарати?

– Якщо ви приймаєте препарат в капсулах – в середині є маленькі горошинки, які починають працювати не в шлунку, а в 12-типалій кишці. Ці капсули потрібно ковтати цілими, а не розжовувати. Якщо у людини є підвищений блювотний рефлекс – капсулу можна розкрити і змішати з їжею кімнатної температури. Ферменти слід приймати під час їжі ( після першої ложки страви). Якщо дитина не може проковтнути фермент, мамі слід розкрити капсулу і змішати з яблучним пюре чи йогуртом. Ферментні препарати треба запивати достатньою кількістю рідини.

“ Часто у пацієнтів є фобії, - згадує Зоряна Подольська, - що такі ферментні препарати пригнічують функцію підшлункової залози. Якщо їх приймати у рекомендованій лікарем дозі вони не викликають звикання”.

Здоров’я одне, а стреси щодня

Робота нервової системи впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Стресові ситуації призводять до різних змін у роботі органів шлунково-кишкового тракту, в тому числі можуть утрворюватись стресової виразки. Коли є напружена емоціна ситуація чи тривалий стрес, можна самостійно протягом короткого часу поприймати рослинні препарати ( седавіт, ново-пассит, фітосед і ін.)



джерело :'Високий замок'

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!