Готуємось до уколів, вакцинації, забору крові для аналізів без страху

Дата публікації:14.11.2017
image

Дітям потрібні щеплення, щоб не захворіти. Правда, готуючись до такої процедури, малеча має знати, що її очікує. Однак інформація про щеплення часто є заскладною для сприйняття дитини, особливо, якщо вона чує про це вперше. Тому важливо, щоб про процедуру дитині розповідала людина, якій вона довіряє.

Ось кілька порад, як підготувати дитину до вакцинації також ці поради будуть корисними і при підготовці до уколів чи забору крові для аналізів.

До проведення процедури:

1. Якщо це можливо, заплануйте вакцинацію на той час, який є кращим для вашої дитини. Одні діти більш розслаблені, спокійніші в першій половині дня, інші – у другій.

2. Підготуйте свою дитину, до того, що з нею може трапитися під час візиту до лікаря. Що старша дитина, то більше їй можна розповісти. Наприклад, малюка достатньо буде підготувати в переддень, а от для дітей старших – 11 річних може знадобитися і тиждень.

3. Поясніть своїй дитині, що із призначенням лікаря вона отримає вакцину – це рідина, яка потрапляє в організм і діє так, щоб дитина була здоровою.

4. Розкажіть, що часто введення вакцини схоже на легке пощипування у верхній частині руки чи стегна. Тож завдання дитини – тримати ці місця міцно і не рухатися. Заспокійте, що відчуття пощипування дуже швидко зникає.

Типовою реакцією дитини є засмучення від почутої інформації чи, навіть, плач. Проте для більшості дітей важливо підготуватися до процедури. Спробуйте її розрадити: «Я розумію, що тебе засмучує, але, може, разом поміркуємо, як нам це максимально спростити».

5. Деяким дітям подобається (і може, навіть, заспокоїти), якщо їм дозволяють взяти з собою улюблену іграшку, електронний пристрій – це допомагає почуватися більше комфортно.

6. Деякі діти реагують на винагороду: наліпки, подарунки. Найкраще про це домовитися заздалегідь. Гірше, якщо батьки обіцяють щось як винагороду, коли дитина вже в кабінеті і плаче, – тоді це підкуп малюка.

Можна, наприклад, пообіцяти: «Якщо намагатимешся триматися, коли буде найважче, і дотримуватися вказівок лікаря, то ми після процедури підемо в парк». Дайте зрозуміти, що ви весь час будете поруч, але для підлітків важливо мати вибір.

Під час проведення процедури:

1. Якщо ви спокійні, то це допомагає дитині бути спокійнішої і, навпаки, дитина отримує сигнали тривоги, якщо ви нервуєтеся.

2. Займіть зручну позицію з дитиною для вакцинації.

3. Хоча багато дітей воліють не дивитися в бік уколу, проте деякі все-таки хочуть бачити, як проходить імунізація – це підсилює довіру та додає їм відчуття контролю над ситуацією. Дозвольте дитині це зробити.

4. Відволікайте, якщо потрібно, дитину, рахуючи, граючи у гру чи показуючи іграшку. Проте відволікання не повинно бути обманом, а фокусуванням на чомусь приємному – це основна мета.

5. Що менше людей у кімнаті вакцинації, то краще. Велика кількість людей, які розмовляють, намагаються заспокоювати, лише дратує дитину.

6. Деякі діти вважають, що їм роблять щеплення тому, що вони були «поганими». Адже саме уколом (як покаранням) батьки часто лякають малюка, якщо той щось не виконує чи не слухає їх. Запевніть дитину, що вакцинація (укол) не є покаранням.

Після процедури:

1. Похваліть дитину за її поведінку, скажіть, що вона хоробро трималася в лікаря.

2. Поспівчувайте дитині, але не жалійте надмірно, фокусуйтеся більше на позитиві, на результатах і тому, що можна зробити наступного разу, щоб було краще.

3. Пам’ятайте: ніколи не можна просити вибачення за імунізацію (укол), натомість скажіть малюкові, що ви пишаєтеся ним і завдяки вакцинації ви зебрежете його здоров'я.

4. Утримайтеся від того, щоб назвати когось із медичних працівників «поганою тіткою» або сказати, що вакцинація є поганою. Замість того переконайте дитину, що ви допомагаєте їй бути здоровою. Це допоможе їй будувати довірливі стосунки з лікарями в майбутньому.

Бажаємо Вам і вашим дітям успішно здобути новий досвід, бути здоровими та піклуватися про своє здоров’я із задоволенням.

Рекомендації запозичено та адаптовано із матеріалів «The Children’s Hospital of Philadelphia»

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!