Фімоз: поради дитячого лікаря-хірурга

Дата публікації:12.11.2018
image

Фімоз – це звуження крайньої плоті, яке перешкоджає повному розкриттю голівки чоловічого статевого члена. Фімоз буває двох видів: фізіологічно природним (трапляється у багатьох хлопчиків після народження) і набутим патологічним станом, що потребує відповідного лікування.

«Коли голівка статевого члена у хлопчиків при народженні не оголюється, не варто панікувати. Бувають випадки, коли хлопчики народжуються вже з відкритою голівкою. Загалом неоголення голівки не є проблемою, але бувають випадки, коли передня шкірочка розщеплена – тоді вона спричиняє цілий каскад проблем, які потребують огляду дитячого хірурга або уролога. Здебільшого батькам все ж варто приділяти оголенню голівки більше уваги», – зазначає дитячий лікар-хірірург Петро Бабій.

Оголювати чи не оглювати, коли і яким чином – низка запитань, котрі турбують батьків хлопчиків.

«Чому я рекомендую оголювати? Оголення є попередженням певних ускладнень. Природа настільки мудра, що коли з ростом дитини відбуваються гормональні зміни і вже з 3-х років трапляються ранкові ерекції, це, своєю чергою, сприяє тому, що голівка може оголитися поступово і самостійно, але немає гарантії, що вона таким чином оголиться повністю. Відтак кожен випадок індивідуальний.

Коли голівка закрита, неможливо дотримуватися гігієни, тому там накопичується смегма, яка може просвічуватися через шкірочку. Батькам здається, що це гній, і тоді вони часто з цим звертаються до лікаря. За своєю природою смегма не є загрозою, але її накопичення – сприятливе середовище для розмноження бактерій», – розповідає лікар.

При потраплянні бактерій у середовище накопичення смегми може відбутися запальний процес, який проявлятиметься порушенням сечовипускання, набряком та почервонінням статевого члена, а також гнійними виділеннями з препуціального мішка. Такий процес підлягає лікуванню, але відбувається ураження внутрішнього листка передньої шкірочки і, як наслідок, утворення рубців (гіпертрофічний фімоз).

«Якщо не запобігти інфікуванню, а це практично неможливо, то це може призвести до гіпертрофічного фімозу, який піддається виключно хірургічному лікуванню. Отож, щоб уникнути цього захворювання, а відтак хірургічного лікування, необхідно проводити оголення голівки та дотримуватися правил гігієни статевого органа», – коментує дитячий лікар-хірург Петро Бабій.

Самостійно проводити гігієну у даній ділянці дитину повинні привчити батьки так само як до такого ж щоденного ритуалу – чищення зубів. Оголення можуть проводити батьки самостійно вдома, дотримуючись рекомендацій дитячого хірурга або уролога.

«У своїй практиці я більше дотримуюся тактики - вичікування. Про що йде мова? Діти зазвичай бояться лікарів і мають так званий синдром «білих халатів». Якщо з першого разу дитині зробити боляче чи дискомфортно, то вона буде боятися ще більше. Тому на першому відвідуванні рекомендую батькам познайомитися з лікарем , а лікарю – завоювати довіру дитини.

І така тактика працює. Я рекомендую батькам робити поступове оголення під час кожного купання, коли шкірочка трохи розмочиться. Тоді, відповідно, це краще і легше робити. Звичайно, ефект буде поступовим, але обовязково буде. Перед тим, як робити оголення вдома, батьки все ж повинні прийти до лікаря-хірурга, отримати рекомендації, подивитися на цей процес наочно, адже інколи батьки недостатньо натягують, бояться завдати болю чи роблять інші помилки», – розповідає Петро Бабій.

Лікар рекомендує проводити оголення голівки під час купання: якщо дитинку купають раз у день, то і процедуру проводять раз у день. Відповідно, якщо два рази, то і оголення – два рази. Але що швидше батьки розпочнуть такі маніпуляції, то краще.

Лікар-хірург Петро Бабій не рекомендує застосовувати знеболювальні мазі: у них немає потреби, якщо до процесу підходити поступово.

Бажаємо вашим діткам здоров’я, а батькам – терпіння у цій справі. Адже результат може бути або швидким, всього за кілька місяців, або трохи довшим, проте це дуже важливий етап для здоров’я хлопчиків.

дитячий лікар-хірург Петро Бабій

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!