Чому важлива комплексна діагностика щитоподібної залози у будь-якому віці

Дата публікації:05.07.2017
image

Проводити обстеження щитоподібної залози важливо не лише у випадку клінічних призначень, але й профілактично. Особливу увагу щитоподібній залозі варто приділяти мешканцям західних областей України, де є виражений дефіцит йоду. Для віддалених від моря, гористих місцевостей з частими повенями характерна недостатня кількість йоду в повітрі, воді, ґрунтах, а відтак – і дефіцит його у продуктах, які ми споживаємо.

Дефіцит йоду – найважливіша причина порушення функції щитоподібної залози, адже цей мікроелемент є основною складовою тиреоїдних гормонів.

Порушення роботи щитоподібної залози можуть виникати як через нестачу йоду, так і через надмірну його кількість в організмі (самостійна надмірна профілактика зобу, окремі медичні препарати), фізичні та розумові перевантаження, хронічні інфекції (часто – хронічні запальні хвороби горла), порушення в імунній системі, вплив цілого ряду активних хімічних елементів, куріння, а також можуть бути спричинені генетичними змінами.

Рекомендована норма споживання йоду дорослим та дітям після 12 років становить 150 мкг/добу, менше ніж 100 мкг/добу вже є недостатньою дозою для повноцінної роботи щитоподібної залози.

Для вагітних та жінок, які годують грудьми, добова потреба в йоді зростає до 250 мкг.

Перевірити, чи достатньо йоду отримує організм можна за допомогою лабораторних аналізів на вміст йоду в сечі.

Щодо обстежень, то лікар може поставити остаточний діагноз лише на основі комплексної діагностики.

Щитоподібна залоза – дуже важливий ендокринний орган, розміщений на передній частині шиї. В організмі людини залоза продукує такі гормони: Т3 – трийодтиронін і Т4 – тіроксин . Гормон Т3 утворюється з гормону Т4. Це відбувається в різних тканинах організму за межами щитоподібної залози. Коли потрібно більше цих гормонів, щитоподібна залоза виділяє у кров Т4, який разом зі своїми похідними може впливати на всі клітини організму, регулюючи хімічні процеси в клітинах, унаслідок яких утворюється енергія . Тож ці гормони підтримують ріст та відновлення тканин, впливають на ритм серця і вироблення енергії, необхідної для відповідної температури тіла та роботи м’язів.

Оскільки гормони щитоподібної залози беруть участь в обміні речовин в організмі, то і першими симптомами зниження функції щитоподібної залози (тобто зниженого утворення її гормонів) є безпричинне збільшення маси тіла, млявість, сонливість, випадання волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри, набряклість обличчя і тіла, підвищена стомлюваність, порушення менструального циклу і проблеми з настанням вагітності. Недостатня активність щитоподібної залози може супроводжуватися депресією. Згідно з даними медичних спостережень, майже кожен п’ятий хронічний випадок депресії пов’язаний з недостатнім продукуванням тироксину і трийодтироніну. Також нестача цих гормонів може стати причиною зниження гемоглобіну крові та підвищення рівня ліпопротеїдів (холестерину, тригліцеридів та ін), що може призвести до розвитку атеросклерозу. Протилежна картина виникає при підвищеному виробленні щитоподібною залозою гормонів. За цих умов пацієнтів турбує втрата маси тіла, дратівливість, плаксивість, відчуття «жару», серцебиття, підвищення артеріального тиску, підвищена пітливість, порушення сну, невиношування вагітностей.

Гормони щитоподібної залози відіграють важливу роль у статевій функції організму, тому часто відповідні проблеми, зокрема непліддя, як у жінок, так і в чоловіків, можуть бути спричинені порушеннями функції цього важливого органа.

Роботу щитоподібної залози контролює ділянка мозку, яка називається гіпоталамус. Коли останній розпізнає нестачу гормонів щитоподібної залози, він сигналізує про це гіпофізу, що розташований в основі головного мозку, над піднебінням. Своєю чергою гіпофіз виділяє у кров тиреотропний гормон (ТТГ), який стимулює роботу щитоподібної залози.

За допомогою аналізу крові можна визначити рівень тиреотропного гормона та гормонів щитоподібної залози. Це допомагає лікареві з’ясувати, як працює щитоподібна залоза задовго до появи клінічних симптомів.

Часто єдиним симптомом захворювання може бути збільшення залози, або зменшення її розмірів (атрофія). Хвора щитоподібна залоза може містити вузли. В такій ситуації важливу роль у діагностиці відіграє ультразвукове обстеження, яке дає лікареві багато додаткової інформації про захворювання. Хоча зоб, як правило, вважають доброякісним захворюванням, ним не потрібно легковажити. Важливо звернутися до лікаря, адже зоб може свідчити про значно серйознішу хворобу – рак.

Коли проводити контроль

Аналіз функції щитоподібної залози проводять новонародженим малюкам через кілька днів після народження. Раннє виявлене недостатньої функції щитоподібної залози важливе, адже нестача її гормону може спричинити сповільнення розумового, фізичного та статевого розвитку, а у важких випадках призводить до кретинізму. Такі порушення часто не одразу помітні для батьків і, навіть, лікарів, тому єдиний шанс розпізнати – скринінг. Вчасне призначення гормону запобігає хворобі.У дошкільному та шкільному віці за нормальним розвитком дитячого організму слідкує педіатр, однак важливо щорічно проходити профілактичне обстеження в ендокринолога, щоб своєчасно виявити навіть незначні відхилення.

Нормальна функція щитоподібної залози дуже важлива в разі настання вагітності. Тому, плануючи вагітність, дуже важливо обстежити щитоподібну залозу, включаючи дослідження її функції (тобто вміст у крові тироксину та трийодтироніну). Якщо ж вагітність настала незаплановано, то згадані дослідження необхідно зробити в перші місяці вагітності (якомога раніше).

У разі появи симптомів, характерних для захворювань щитоподібної залози, або з метою профілактичного огляду проводять повне і всебічне обстеження організму.

Ендокринолог зробить пальпацію шиї пацієнта з метою визначення розмірів щитоподібної залози, наявності утворень (вузликів, кіст тощо), визначення еластичності або ущільнення тканини залози, виявлення больового синдрому і т. д.

Обов’язковим дослідженням є УЗД щитоподібної залози, що допомагає визначити її розміри, структуру, наявність додаткових утворень, розміри цих утворень і щільність (є вони твердими тілами чи рідинними структурами). Щоб визначити функцію щитоподібної залози (підвищеної, зниженої або нормальної), роблять аналіз крові на вміст тиреотропного гормону, тироксину, трийодтироніну. Якщо є підозра на аутоімунний процес в щитоподібній залозі, то в крові додатково ще визначають антитіла до тиреоглобуліну та тиреопероксидази.

У разі наявності вузлів у щитоподібній залозі також рекомендована тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія (ТАПБ). Під час цього дослідження виконують забір зразків зміненої тканини щитоподібної залози з метою уточнення різновидів захворювання у спеціалізованій гістологічній лабораторії. Таке дослідження надзвичайно важливе для раннього виявлення онкологічної патології, а, отже, раннього успішного її лікування (до настання небажаних і непоправних ускладнень).

Захворювання щитоподібної залози може розвиватися поступово й непомітно. Іноді минають роки, перш ніж людина помітить якісь порушення. Тому його, як і багато інших недуг, важливо діагностувати на ранніх стадіях.

лікар-ендокринолог Ганна Гнатів

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!