Цікаве про УЗД нирок та наднирників

Дата публікації:11.07.2021
image

Одні з найважливіших органів людини є нирки та наднирники. Нирки це фільтри нашого організму, які виводять токсини, зайву рідину, а ще беруть участь в кровотворенні та інших життєво необхідних процесах. Кожні 5 хвилин через них проходить весь обсяг крові, а це приблизно 5 літрів (і так понад 300-х разів на добу). Головними ж функціями надниркових залоз (наднирників) є вироблення гормонів. Щоб зберегти ці органи здоровими, потрібно періодично чи у разі потреби робити УЗД нирок та наднирників – високоінформативний, безболісний та безпечний метод діагностики.

Як підготуватися до УЗД нирок та наднирників?

За 1-2 дні до обстеження необхідно відмовитися від їжі та напоїв (безшлакова дієта), які спричиняють надмірне газоутворення в черевній порожнині. Якщо буде потреба, можна прийняти препарат для усунення метеоризму (за призначенням лікаря).  УЗД проводять натще (не їсти за 8-12 годин). Одними з найчастіших запитань пацієнтів є "Чи потрібно пити воду перед УЗД нирок?" та "Чи можна робити УЗД під час місячних?". Для обстеження лише нирок та наднирників воду пити не потрібно, а день циклу не впливає на якість діагностики.

Що показує УЗД нирок та наднирників?

На УЗД нирок можна виявити: ознаки запального процесу, сольовий діатез, конкременти, гідронефроз (зміну розмірів, щільності тощо), кістоз і полікістоз, новоутворення (доброякісні, злоякісні).

Ультразвукове дослідження наднирників виявляє зміну розмірів та новоутворення.

Як роблять УЗД нирок та наднирників?

Перед обстеженням пацієнт повинен лягти та припідняти верхню частину одягу (відкритими повинні бути ділянки живота, боків, попереку). На шкіру наносять гель і за допомогою сканера лікар обстежує необхідні ділянки. Результати досліджень з роздруківкою зображення пацієнт отримує відразу після закінчення діагностики, яка триває до 30-ти хвилин.

Розшифровка УЗД нирок

У здорової людини нирки бобовидної форми з рівними контурами, чіткими межами, капсула не ущільнена. Вони повинні розташовуватися типово, ліва нирка зазвичай трохи вище правої, приблизно однакового розміру. Нормальні розміри нирки характеризуються такими параметрами: 
• довжина 9-11 см;
• ширина 5-6 см;
• товщина 4-5 см.
Зверніть увагу, що розміри нирок є індивідуальними, тому можуть відрізнятися.

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!