Аденоїди: чому вони запалюються і як їх лікувати?

Дата публікації:03.08.2017
image

Що таке аденоїди?

Аденоїди – це невеликі шматочки лімфоїдної тканини у носоглотці (місці сполучення носа з горлом).

Аденоїди є частиною імунної системи, яка допомагає боротися з інфекцією та захищає організм від бактерій і вірусів.

Аденоїди починають рости від народження і є найбільші в розмірі приблизно тоді, коли дитина має від трьох до п’яти років.

У віці від семи до восьми років аденоїди починають зменшуватися – і в підлітковому та дорослому віці стають ледь помітними або зовсім зникають.

Коли треба видаляти аденоїди?

Аденоїди дитини можуть іноді збільшуватися або запалюватися. Це може статися після алергії, бактеріальної або вірусної інфекції.

У більшості випадків збільшені аденоїди викликають дискомфорт у дітей та перешкоджають їхньому повсякденному життю. В таких випадках необхідна консультація дитячого оториноларинголога та призначення відповідного консервативного лікування. Аденоїди, які не піддаються лікуванню, зазвичай вирізають.

Аденоїди доведеться видалити, якщо ваша дитина має:

– Проблеми з диханням. Ваша дитина не може дихати через ніс і їй доводиться постійно робити це через рот, що може спричинити такі проблеми, як тріщини губ і сухість у роті, часті болі в горлі.

– Проблеми зі сном. Ваша дитина неспокійно спить і хропить, сопить уві сні; У важких випадках у деяких дітей може розвиватися апное (неправильне переривчасте дихання під час сну, тимчасові зупинки дихання та надмірна сонливість протягом дня).

– Часті або постійні проблеми з вухами: інфекції середнього вуха (середній отит) або хронічний секреторний отит.

– Рецидивуючий хронічний риносинусит, що супроводжується такими симптомами, як постійний нежить, утруднене дихання носом, болі в ділянці обличчя та гугнявість.

Як проводиться аденотомія?

Аденотомія – операція з видалення аденоїдів.

Операцію виконує лікар-оториноларинголог під загальним знечуленням, триває вона до 30 хвилин. У більшості випадків дитина може покинути стаціонар через кілька годин після операції.

Часто разом з аденотомією проводять тонзилотомію (підрізання частини збільшених піднебінних мигдаликів). В післяопераційному періоді можливі симптоми: біль у горлі чи вухах, закладання носа, гугнявість. Більшість із них проходять протягом одного-двох тижнів і не повинні тривати більше чотирьох тижнів. Зверніться до свого лікаря, якщо ваша дитина все ще відчуває побічні ефекти після цього часу. Терміново потрібно звертатися до лікаря у випадку кровотечі, порушення дихання чи підвищення температури тіла.

Ваша дитина зможе пити рідину та їсти м’яку або рідку їжу (супи або йогурти), які легше проковтнути через 2–3 години після аденотомії.

У Медичному центрі Святої Параскеви доступне сучасне обладнання, індивідуальний підхід до кожного пацієнта, суворе дотримання правил асептики й антисептики та висококваліфікований персонал, що забезпечить успішне проведення операції та комфортний післяопераційний період і одужання маленьких пацієнтів.

лікар-оториноларинголог Ольга Плазова

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

Для запису на прийом надішліть заявку
Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!