Холодова алергія на руках

Дата публікації:22.11.2019
image

Дуже часто на консультації у лікарів-дерматологів можна почути: «Лікарю, у мене тут якась висипка на руках, і, що характерно, з’являється вона тільки взимку, шкіра суха й тріскає. Це, можливо, холодова алергія ?».


Насправді найчастіше взимку на кистях рук виникає так званий простий подразливий контактний дерматит (irritant), який з’являється через різні негативні фактори, що погіршують бар’єрну функцію шкіри та пересушують її. Холод надворі, різкі перепади температури при вході/виході з теплого приміщення, низький рівень вологості через радіатори центрального опалення та додаткове обігрівання, зимовий та осінній вітер призводять до сухості шкіри. Вода для миття рук з крану має доволі високі показники твердості, мило змінює pH шкіри, утворюючи лужне середовище. Люди, які полюбляють гарячі ванни та гарячу воду для миття, також ризикують мати суху шкіру. Дехто має генетично схильну до подразнень шкіру (наприклад ті, хто хворів чи хворіє на атопічний чи контактний дерматит, мають суху шкіру від природи, псоріаз, фолікулярний кератоз тощо). Ці усі фактори впливають на бар’єрну функцію шкіри. Вона стає сухою, тріскає, червоніє, запалюється, болить, а інколи навіть виникає додаткова інфекція.


До речі, це може бути холодова алергія або, як її ще називають, холодова кропив’янка ( cold urticaria), яка відноситься до алергічних захворювань шкіри через фізичні фактори і поширена на 0,05% у популяції Центральної Європи. Це генетична хвороба, яку досить просто відрізнити від звичайного подразнення, про яке йшла мова вище. Лікарі роблять холодову пробу з кубиком льоду: якщо на місці проби з’являється кропив’янка, діагноз підтверджено. Відтак іноді потрібно робити додаткові аналізи крові, щоб виключити інші асоційовані хвороби. 


Що ж робити з подразненими руками?


Звичайно, слід нівелювати усі негативні фактори, які на це впливають.
1.    Контролювати вологість у приміщенні (вдома та на роботі).
2.    Уникати перепадів температури, гарячої води у душі, сауни.
3.    Уникати холоду та вітру, одягаючи рукавички.
4.    Уникати тривалого контакту з водою та агресивними детергентами, наприклад, у побутовій домашній роботі, зокрема, під час прання, користуючись захисними рукавичками.
5.    Якщо використання рукавичок неможливе через індивідуальну непереносимість, рекомендовано нанести на шкіру перед контактом з водою товстий шар жирного гіпоалергенного крему чи вазеліну.
6.    Використовувати ощадне мило для рук (так зване «мило без мила»), яке можна придбати у аптеці у відділі лікувальної косметики. Це рідина, яка чудово піниться та змиває бруд без подразнення шкіри.
7.    Найважливіше правило – обов’язкове нанесення зволожувального гіпоалергенного без запаху крему після кожного миття рук. Для зручності можна використовувати маленькі тюбики, які легко поміщаються у сумочці. Для дому можна придбати велику банку з дозатором для усієї сім’ї. Крем слід наносити у перші три хвилини після миття, шкіру бажано не терти рушником, а промокати. Якщо виникає відчуття жирності від крему на долонях, у нагоді стане звичайна паперова серветка, від якої жирність зникає після легкого промокання рук. Перед виходом надвір у морозну погоду слід наносити крем на руки як мінімум за пів години або користуватися спеціальними засобами серії Колд крем. 
8.    Коли, у разі сильного запалення, звичайний крем не допомагає або є ознаки вторинного інфікування (біль у тріщинах, жовті кірки, підвищення температури) чи все ж слід підтвердити діагноз холодова кропив’янка, слід звернутись до лікаря-дерматолога. 

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!