24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата публікації:22.03.2019
image

Думка про те, що туберкульоз – захворювання, яке майже повністю зникло з карти інфекційних хвороб світу, є хибною. Туберкульоз як і раніше є одним із найбільш поширених інфекційних захворювань на нашій планеті, через яке щорічно вмирає близько 3-х мільйонів людей. Цій хворобі не піддаються люди, обмежені у харчуванні через низький життєвий рівень.

Туберкульоз найчастіше уражає молодих людей, які багато працюють, живуть у постійному стресі, харчуються фаст-фудом та вживають наркотики.

Туберкульоз за класичними критеріями поділяють на:

– первинний, який розвивається через перше зараження мікобактеріями і найчастіше уражає легені;

– ранній – це ефект реактивації первинного туберкульозу через кілька місяців або років, що може уражати, окрім легень, інші органи.

Як можна заразитися?

Основним джерелом інфікування туберкульозом є контакт зі слизовою хворого, адже мікобактерії активно виділяються з верхніх дихальних шляхів разом із секрецією.

Інший шлях зараження не такий частий – через травний тракт. У країнах, де на належному рівні санітарний і ветеринарний режим, таке інфікування епізодичне.

Що має занепокоїти, в першу чергу?

Туберкульозна інфекція не така проста, як, приміром, грипозна, однак потрібно звертати увагу на такі симптоми:

– кашель, який триває щонайменше три тижні: спочатку сухий, а згодом вологий з відхаркуванням слизу або гнійної секреції;

– кровохаркання;

– задишка;

– біль у грудях;

– лихоманка або низька температура, нічний піт, втрата ваги, слабкість і легка втома при невеликих зусиллях.

Звичайно, вищевказані симптоми можуть також виникати при інших захворюваннях легень, тому рекомендовано проконсультуватися з лікарем, який вирішить питання тестів і подальше лікування.

Як лікувати туберкульоз?

Якщо ви вже хворієте на туберкульоз, пам'ятайте, що лише правильне та своєчасне лікування призводить до повного одужання.

Умовою досягнення терапевтичного успіху є належна співпраця пацієнта та медичного персоналу протягом усього лікування. На першому етапі лікування туберкульозу пацієнт залишається у стаціонарі, щоб зменшити ризик інфікування інших людей протягом мікобактеріального періоду.

Водночас лікар може також спостерігати за пацієнтом, щоб виявити побічні ефекти протитуберкульозних препаратів. Через 2 –3 тижні правильного лікування туберкульозу пацієнт вже не виділяє мікобактерій. Середній термін перебування у лікарні – 4– 6 тижнів. Після одужання пацієнт може продовжувати подальший контроль та спостереження у клініці.

Окрім того, для зміцнення імунної системи доцільно дотримуватися висококалорійної дієти, відпочивати, не палити та не вживати алкоголь.

Як запобігти?

Вакцинація проти туберкульозу є одним із заходів запобігання туберкульозу, однак вона не захищає від інфекції, але полегшує перебіг захворювання.

Важливо також проводити профілактичні обстеження, призначені лікарем.

Не полінуйтесь та пройдіть рентгенографію легень, щоб зберегти своє здоров’я.

У Медичному центрі Святої Параскеви Ви можете отримати консультацію у лікарів-рентгенологів радіологічного відділення.

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Стаття не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Для запису на прийом
надішліть заявку

Повідомлення надіслано

Попередній запис на прийом прийнятий. Найближчим часом ми зв'яжемося з вами для підтвердження замовлення.

Передзвоніть мені

Повідомлення надіслано

Найближчим часом ми зв'яжемося з вами.

Подяка

Чи погоджуєтесь Ви на розміщення тексту подяки на публічних ресурсах Медичного центру Св.Параскеви?*

Так Ні

Повідомлення надіслано

Дякуємо за повідомлення.

Відгук

Чи Ви бажаєте, щоб Вам зателефонували?*

Так Ні

Відгук надіслано

Дякуємо за відгук.

Увага!

Зверніть увагу, під час повітряної тривоги прийом пацієнтів може бути призупинено. Ви можете пройти в укриття керуючись відповідними вказівниками.

Якщо Ваш візит співпав із часом повітряної тривоги, будь ласка, після завершення тривоги зателефонуйте +380672954000, +380952954000
або залиште заявку на сайті для перенесення візиту https://medcenter.lviv.ua/#callback

Дякуємо за розуміння!